• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 29.10.15, 12:45

Restoranitest: Kunst kolis restorani

Hiljuti Tallinna vanalinnas avatud restoranis Art Priori on võimalik kulinaariakunsti kõrvale nautida ka maalikunsti. Kunstinäitused on osa restorani stiilist ja meeleolust.
Restoranis Art Priori kohtub julge kokakunst maalikunstiga, mida seintel eksponeeritakse. Kui road on restoranis põnevad ja detailideni timmitud, siis joogikaardi ja roakõrvaste joogisoovituste jagamise koha pealt on veel arenguruumi.
  • Restoranis Art Priori kohtub julge kokakunst maalikunstiga, mida seintel eksponeeritakse. Kui road on restoranis põnevad ja detailideni timmitud, siis joogikaardi ja roakõrvaste joogisoovituste jagamise koha pealt on veel arenguruumi. Foto: Raul Mee
Maitseelamus
Art Priori 
25 p (30 võimalikust) Toit ja jook: 9 p Teenindus: 7 p Interjöör: 9 p 
Aadress: Olevimägi 7, TallinnTelefon: 600 33 53Avatud: E–N 12–23, R–L 12–00
Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest 
Näitused saalides vahetuvad. Praegusel VIP- ja peasaalis eksponeeritud näitusel saab näha Euroopa vanade meistrite originaalmaale 15.–17. sajandist, põhiliselt natüürmorte ja olustikustseene. Lisaks kunstile eksponeerib Art Priori ka oma kööki. Suurem osa sellest on vaadeldav läbi akna, osa kokkade tööpinnast on aga lausa söögisaalis. Köögihääled ja -lõhnad saali ei pääsenud, küll aga sai jälgida, kuidas peakokk ühe suurema seltskonna jaoks pearoogasid komplekteeris, tehes seda nii, nagu toimetaks ka tema kunsti, mitte kulinaaria vallas.
Ilu taldrikul
Art Priori road on väga kaunid. Et salatid ja praed võivad visuaalselt atraktiivsed olla, see hakkab paremates (loe kallimates) restoranides iseenesestmõistetavuseks muutuma, kunstirestoranis on aga ka supp staariks. Supis nimega “Kala. Meriahven, karulugu-dashi, enoki, miso” ujus grillitud meriahvenafilee karulaugurohelises leemes, saatjaks helevalged enoki seened – igati vääriline partner Art Priori seintel eksponeeritud lopsakatele Madalmaade natüürmortidele.
Nii nagu rohevalge supikompositsioon, ei hoia ka teised road kinni ühe maa, isegi mitte ühe mandri köögist: ühes roas saavad kokku Jaapan ja Eesti, Itaalia ja Brasiilia, Euroopa ja Aasia. Ometi oli kõik omavahel tasakaalus ja läbi komponeeritud. Fusion-köögi puhul on kokal kerge oma materjalile alla jääda, terve maailm ju korraga käes. Art Priori noor peakokk mängib toorainega lustlikult ja üpriski asjatundlikult. Tõsi, mõne fantaasiaga ei suutnud kaasa minna: seda karulaugu-dashit, mis kalasupi nii kaunilt roheliseks värvis, poleks mina enam rustikaalse seakõhu-tatraroa lisandiks pannud, kalvadosekastme kõrval jäi see vaid kenaks värvilaiguks, mis maitseid mõjutama ei ulatunud.
Nõrguke joogikaart
Eriliselt lennukad olid aga desserdid – jäi üle vaid ahhetada. Rabarber on kokku pandud rukki ja piimaga, kõrvits veri­apelsiniga, peet šokolaadi ja puravikujäätisega. Eriliselt hõrk oli puravikujäätist kaunistav õhkõrn, magus ja krõbe fenkolioksake, aga siis veel sidrunised suhkruraokesed ja mis kõik veel…
Ainult kui küsisin kelnerilt, millist klaasiveini ta mulle seakõhu juurde soovitab, tundus selline küsimus talle täieliku üllatusena tulevat ja esialgu suutis ta vaid “oh-oh-oh-hoo” pobiseda. Umbes nagu jõuluvana, kes tuppa astudes muud sisukamat lastele öelda ei oska. Muidugi, mida hiljem noored inimesed alkoholi tundma õpivad, seda parem, kuid restoranijuht võiks siiski ka alustavatel kelneritel lasta toidu-veini paarid justkui korrutustabeli pähe õppida. Joogivalikus, aga ka nende esitlemisel, on arenguruumi veel omajagu.
Kui olime juba arve maksnud ja lauast tõusnud, palus kelner meil uuesti istet võtta, midagi oli veel tulemas – need oli maiustused, millega restorani eine lõpus oma külastajaid üllatab, kuid mis olid tal ununenud. Väike viivitus oli seda väärt, samblapadjast tõusvas udus serveeritud magusad unelmad olid erakordselt efektsed nii välimuse kui ka maitse poolest.

Seotud lood

Uudised
  • 03.03.16, 16:00
Restoranitest: Umb Roht võrsub jõudsalt
Umbrohi polegi veel restoranidesse jõudnud, kuigi toidukultuuri piire kombatakse jõudsalt. Kas Tartu uue restorani Umb Roht nimi on vaid trendikas sõnamäng või jõuab umbrohi ka taldrikule-klaasi, seda saab näha alles kevadel, kui rohi taas tärkab.
Uudised
  • 28.01.16, 15:45
Restoranitest: Ilus ja maitsev Markofka
Markofka, lihtsa toidutoa trumbiks on peakokk Inga Paenurm, kes on töötanud ka presidendi kokana. Mis sobib presidendile, sobib ju ka meile, eksju?
  • ST
Sisuturundus
  • 27.06.24, 14:15
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele