Virge Haavasalu • 20. november 2015 kell 12:45

Keskerakond jätkab Narvas kahe fraktsiooniga

Keskerakonna Narva piirkonna juht Andrus Tamm ja Narva volikogu esimees Tarmo Tammiste ühisel reisil mõni aeg tagasi.  Foto: erakogu

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus otsustas täna jätkata volikogus kahe fraktsiooniga – nii alles jäänud Keskerakonna fraktsiooniga kui ka eile moodustatud valimisliiduga Ühtne Narva, ütles piirkonna juht Andrus Tamm.

Tamme sõnul täna toimunud piirkonna juhatuse koosolekul lõpplahendusteni siiski ei jõutud. „Ainukene lahendus on see, et praeguse seisuga jäävad edasi töötama kaks fraktsiooni,“ lausus Tamm.

Keskerakonna fraktsioonist lahkunud ja uue fraktsiooni moodustanud keskerakondlased jäävad erakonna liikmeteks edasi. Tamm ei nõustunud väitega, justkui oleks uue fraktsiooni näol tegemist opositsiooniga. Uue fraktsiooni moodustasid peaasjalikud Keskerakonna liikmed, sh volikogu esimees Tarmo Tammiste ja volikogu aseesimees Aleksandr Jefimov.

„Meil on Narvas lihtsalt selline asi, kui oleme valimistele läinud, on meie nimekirjas nii keskerakondlased kui ka inimesed, kes erinevatel põhjustel ei soovi erakonnaga liituda, aga kes toetavad meid,“ selgitas Tamm.

Tema sõnul sündis uue fraktsiooni idee vahetult enne volikogu istungit. "Selle tingisid teatud vastuolud linna juhtimises, mis viiski lõpptulemusena selleni, mis eile juhtus,“ lausus ta.

Tamm nõustus, et ei olegi garantiid, et uus fraktsioon erakonna otsuseid kõiges toetama asub. „Aga poliitika ongi ju kokkulepped ja kompromissid. Kui mõningates asjades ei suudeta kokku leppida, siis järelikult seda asja ellu ei viida. Kui suudetakse kokku leppida, saavutatakse kompromiss, siis saab millegagi edasi minna,“ kirjeldas ta. Uues fraktsioonis on 15 liiget ja endises Keskerakonna fraktsioonis on 6 liiget. Kokku on volikogus 31 liiget. 

Kahtlemata on edasi minna keerulisem

Tamme sõnul on kahtlemata edaspidi keerulisem. Ta tõi paralleeli valitsusega, kus on esindatud erinevad erakonnad, erinevad vaated, erinevad arvamused. Ega sealgi lähe alati kõik asjad nii libedalt, kui vaja.

Tamm märkis, et uus fraktsioon ei ole jõudnud veel tegutseda ja aeg näitab, kuidas hakatakse otsuseid ellu viima.

Uue fraktsiooni hinnangu kohta, et vaja on rohkem avatust ja demokraatiat, ütles Tamm, et paras aeg on endale tuhka pähe raputada, kuna mõningad otsused Narvas on tehtud liiga kitsas ringis. Nüüd uues fraktsioonis saavad inimesed võimaluse rohkem välja ütelda.

„Olgugi, et meil olid koalitsiooni istungid, kus sai kõik välja öelda, aga mõningate asjadega oli võib-olla mitte nii, nagu peab,“ nentis ta.

Tamm: Simson teeks erakonna tugevamaks

Tamm ei nõustu Edgar Savisaarega, kes ütles Tallinna Televisioonis, et kui Kadri Simson saab Keskerakonna esimeheks, siis juhtuks kogu erakonnaga sama lugu nagu Narvas, kus linnavolikogu Keskerakonna fraktsioonist lahkus 15 keskerakondlast, kes liituvad opositsiooni moodustatud uue fraktsiooniga Ühtne Narva.

"Esiteks ei moodustanud uue fraktsiooni mitte opositsioon, vaid kolm neljandikku endisest Keskfraktsioonist. Teiseks, Kadri Simson ei lõhu, vaid teeb Keskerakonna tugevamaks, nagu näitab just ilmunud erakondade populaarsusküsitlus," toonitas ta. 

 

Hetkel kuum