Äripäev • 23. november 2015 kell 12:52

Käibemaksu laekub Ülemiste ristmiku jagu rohkem

Ülemiste ristmiku ehitus  Foto: Postimees/Scanpix

Viimase ajal maksukultuuri paranemine ja maksupettuste vähenemine toob aastas riigile käibemaksu juurde suurusjärgus 100 miljonit eurot ehk ühe Ülemiste ristmiku mahus investeeringu jagu, järeldab rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben oma arvutuse põhjal.

Kui eeldada, et muutuse maksukultuuris on peaasjalikult põhjustanud vähemalt 1000euroste arvete deklareerimise (KMD INF) juurutamine ja teised aktiivsed maksukultuuri parandamise meetmed, siis tuleb ühele kaalukausile panna kõigi ettevõtjate täiendav halduskoormus (valdavalt ühekordne kulu) ja teisele ausam konkurentsikeskkond, millest peaks olema huvitatud suurem osa ühiskonnast: ausad ettevõtjad ja nende töötajad, avaliku sektori töötajad, ülalpeetavad ja nii edasi… välja arvatud ebaausad ettevõtjad, kirjutab Aben rahandusministeeriumi blogis.

Rahaliselt tuleks teisele kaalukausile lisaks asetada aga veel üks Ülemiste ristmiku mahus riiklik investeerimisprojekt igal aastal. Seda eeldusel, et käibemaksu laekumise tase jääb selle summa võrra kõrgemaks ka kõigil järgnevatel aastatel. Alternatiivselt võiks tõsta ka näiteks universaalset lastetoetust (mis alles mullu oli 19,18 eurot) tänavuselt 45 eurolt 75 euroni. Ehk teisisõnu – viimase aasta jooksul elimineeritud käibemaksupettuste arvelt oleks lapsetoetused võinud juba ammu olla 30 eurot lapse kohta kuus suuremad. Kui kasutada see summa aga tööjõumaksude langetamiseks, siis võiks meie tulumaksuvaba miinimum olla juba praegu 154 euro asemel 220 eurot kuus, nii et igale palgasaajale jääks igas kuus 13 eurot rohkem kätte.

Hetkel kuum