Kadi Neemre • 27. november 2015 kell 16:30

Hodorkovski: Putini käe all Venemaa stagneerub

Foto: EPA

“President Vladimir Putin elab lääne sanktsioonid ja madalad naftahinnad üle, kuid Kremli valitseja on Venemaal põhjustanud sellise stagnatsiooni, et Venemaa võib lõpuks kokku kukkuda,” usub endine suurärimees Mihhail Hodorkovski.

Venemaa endine rikkaim mees, keda hoiti peale Putiniga tülliminekut 10 aastat vanglas, märkis, et Putin võib 45 dollarilise naftahinna üle elada, kuid mida kauemaks ta võimule jääb, seda suuremaks riskiks see Venemaa jaoks kujuneb.

Tema sõnul on Venemaa langenud Putini valitsemisajal samasugussesse stagnatsiooni nagu riik oli 1970ndatel Leonid Brežnevi võimulolekul.

“Me oleme Brežnevi stagnatsiooni viimases perioodis. Putin on noorem, seega võib see stagnatsioon kahjuks kesta kauem,” sõnas ta.

Hodorkovski sõnul on Venemaal suurem tõenäosus ellu jääda oma praegusel territooriumil, kui Putin lahkuks ametist järgmise 5-8 aasta jooksul; kui see peaks aga juhtuma järgmise 15 aasta jooksul, võib juba hilja olla.

Tema sõnul ei ole praegu Venemaa poliitline ja majanduslik olukord piisavalt pingeline, et see võiks lähajal põhjustada revolutsiooni. Elustandardid ei ole kukkunud veel nii madalale, et see võiks elanikkonda tõeliselt vihastada.

“Suure tõenäosusega jääb Putin veel pikaks ajaks võimule,” lisas ta.

 

 

Hetkel kuum