Ave Lepik • 15 veebruar 2016

Interpol valmistas Venemaale pettumuse

Interpol lükkas tagasi Venemaa palve kuulutada endine Jukose juht Mihhail Hodorkovski rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.  Foto: epa

Interpol lükkas tagasi Venemaa palve kuulutada Jukose endine juht Mihhail Hodorkovski rahvusvaheliselt tagaotsitavaks, vahendas TASS Interpoli teadet.

Eelmisel nädalal teatasid Venemaa meediakanalid, et Moskva Interpoli büroo esitas Lyoni peakontorile taotluse kuulutada Hodorkovski rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Venelastel oli kindel veendumus, et Lyon seda ka tingimata teeb.

Pärast taotluse läbivaatamist otsustas Interpoli peasekretariaat, et see ei vasta organisatsiooni reeglitele – Moskva büroole anti läinud reedel teada, et selles asjas ei ole võimalik kaasata Interpoli kanaleid ja rahvusvahelist politseid.

Tagasilükkamise põhjusena toodi organisatsiooni põhikirja kolmas peatükk, mis keelab Interpolil kategooriliselt osaluse poliitilistes, sõjalistes, religioossetes ja rassilistes toimingutes. Ka lisas agentuuri allikas, et „Interpolil pole õigust osutada mingitki mõju ühele või teisele riigile“.

Interpoli Moskva büroo taotles Hodorkovski rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutamist pärast seda, kui Jukose eksjuhile esitati Venemaal tagaselja süüdistus Neftejuganski linnapea mõrva korraldamises. Hodorkovski lükkas need süüdistused tagasi, nimetades kogu protsessi poliitiliselt motiveerituks.

Hodorkovski elab praegu Suurbritannias.

Hetkel kuum