Mait Kraun • 7. detsember 2015 kell 8:49

20 rikast on jõukamad kui pool rahvastikust

Dollarid  Foto: EPA

USA kahekümne rikkama inimese varade puhasväärtus ületab 152 miljoni ameeriklase oma, selgub uuest raportist.

20 rikka varade väärtus ulatub juba 732 miljardi dollarini. See tähendab, et neil on rohkem raha kui 152 miljonil ameeriklasel, kes moodustavad ligi 50 protsenti kodumajapidamistest, selgub Poliitikauuringute Instituudi raportist. 

Forbesi koostatud 400 USA rikkaima inimese varade väärtus ulatub aga 2,34 triljoni dollarini, vahendab MarketWatch. „Rikkus koondub järjest väiksema grupi inimeste kätte,“ ütles raporti üks kaasautoritest Josh Hoxie.

USA Poliitikauuringute Instituudi vanemteadlane Chuck Collins ja Josh Hoxie andsid raportis soovitusi, kuidas ebavõrdsuse kasvu peatada. Näiteks tuleks nende sõnul võtta kõige rikkamatelt võimalus hoida raha välismaistes maksuparadiisides. Lisaks sellele kasutavad nad maksusüsteemi eripära selleks, et vähem makse maksta.

Ühe lahendusena tõid nad esile ka rikaste kõrgema maksustamise. Kurikuulsa ühe protsendi rikkamate inimeste maksustamine üheprotsendilise maksuga tooks riigieelarvesse järgneva 10 aasta jooksul 2,6 triljonit dollarit. Forbesi 400 rikkama inimese samasugune maksustamine tooks riigile kümne aastaga 234 miljardit dollarit.

USA keskklass taastub aga endiselt majanduskriisist. Ameerika perekonna varade puhasväärtus on keskmiselt 81 400 dollarit – veel 2007. aastal oli vastav number 135 700 dollarit, selgub eelmisel jaanuaril avaldatud Pew Researchi uuringust.

Hetkel kuum