Sirje Rank • 17. detsember 2015 kell 8:59

Soros: ma ei saa seda vaikides pealt vaadata

George Soros  Foto: EPA

Miljardär ja filantroop George Soros avaldas mureliku arvamusartikli ajalehes Financial Times, kus ta hoiatab, kui tõsist ohtu kujutab endast Suurbritannia võimalik lahkumine Euroopa Liidust.

„Kui Suurbritannia Euroopa Liidust lahkub, tähendab see Euroopa jaoks edasi võitlust oma eksistentsi eest,“ kirjutab Soros, kelle jaoks Euroopa Liidu tähtsus seostub isiklike sõjakogemustega. „Euroopa Liit ei ole täiuslik, kuid see on eelistatum kui Euroopa, mille üle domineerib Putini Venemaa.“ Viimase kavatsuste ja ambitsioonide alahindamine oleks tõsine strateegiline viga. Ebatäiuslikku Euroopat saab ja tuleb aga edasi arendada.

Soros nendib, et rohkemgi kui majanduslikel põhjustel toetab ta Suurbritannia jätkamist Euroopa Liidus poliitilistel põhjustel. Ja kutsub kõiki, kes samuti toetavad Suurbritannia liidus püsimist, seda kõva häälega välja ütlema. Sest David Cameroni valitsus seda praegu ei tee, lootes sel moel survestada Brüsselit ja teisi liikmesriike brittidele „paremat kokkulepet“ tagama liidu reformimiseks. See aga on andnud suure edumaa liidus jätkamise vastaste kampaaniale.

„Liiga palju on kaalul, et seda kõike vaikides pealt vaadata,“ kirjutab Soros.

Täna Brüsselis algaval ELi valitsusjuhtide Ülemkogul on arutusel ka Suurbritannia nõudmised ELi reformimiseks, mis võimaldaksid valitsusel teha kampaaniat liidus jätkamise poolt. Otsuseid selles küsimuses on aga oodata alles veebruarisse kavandatud valitsusjuhtide järgmiselt kohtumiselt.

Hetkel kuum