Äripäev • 8. veebruar 2016 kell 12:17

Euroopas susiseb ühtse rahandusministeeriumi idee

Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann  Foto: epa

Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann ja Prantsusmaa keskpanga juht Francois Villeroy de Galhau käisid välja idee reformida euroala ja selle käigus luua üleeuroopaline rahandusministeerium, mis suudaks tagada euroalal majandusliku tasakaalu.

Täna avaldas Süddeutsche Zeitung kahe keskpankuri ühisartikli, milles nad kirjutavad, et Euroopa Liidu riigid on juba märkimisväärses ulatuses andnud Euroopa keskvõimule ära oma õigusi ja volitusi.

Üldise majandusliku ebakindluse taustal asub Euroopa ühemõtteliselt teelahkmel, leiavad pankurid. Kriisiga toimetulekuks on vaja luua rahandusministeerium, mis oleks efektiivne ja sama ühtne, nagu on Euroopa ühenduse administratsioon. Samas peaks see olema ka poliitiliselt võimas organisatsioon, mis võtaks vastu poliitilisi otsuseid, täpsustavad nad. „See uus institutsioon võiks aidata luua tasakaalu vastutuse ja kontrolli vahel,“ selgitasid keskpankurid.

Homme kohtuvad Pariisis Prantsusmaa majandus- ja rahandusminister oma Saksamaa kolleegidega.

Hetkel kuum