Äripäev • 17. veebruar 2016 kell 9:15

Hodorkovski käib Vene valimisteks välja miljoneid

Hodorkovski käib Vene duuma valimisteks välja miljonid.  Foto: epa

Mihhail Hodorkovski teatas hiljuti, et tema juhitav fond Avatud Venemaa aitab leida miljoneid dollareid sügisel toimuvate Riigiduuma valimiste opositsioonikandidaatidele, et anda neile parlamenti saamise võimalus.

Nüüd teatas fondi algatatud projekti Avatud Valimised koordinaator Timur Valejev, et neile on kolme nädalaga saadetud 230 avaldust, mille hulgas on ka praeguste parlamendiparteide liikmeid: 11 avaldust on saatnud Ühtse Venemaa liikmed, 9 kommunistid ning 6 Õiglase Venemaa esindajad. Nimesid Valejev ei nimeta, sest tema sõnul võib see lõppeda inimeste parteist väljaheitmisega, liiati pole fond veel toetusotsuseid langetanud. Kokkuvõttes on kavas toetada umbes 20 inimest, selgitas Valejev majandusväljaandele Vedomosti.

Lehe andmeil on paljud avalduste saatjad pärit maakondadest, kus neil puuduvad kampaania rahastamise võimalused, samuti leiavad paljud, et neil puudub partei sees edasiliikumise võimalus. „Paljudel on pärast kriisi algust muutunud ka maailmavaade,“ märkis Valejev.

Parlamendiparteide esindajad aga ei pea üldse võimalikuks, et nende seas võib olla inimesi, kes otsivad sel moel abi. „Ei usu, et meie ridades on selliseid, see ei käi kokku kommunistliku partei liikmesusega,“ kommenteeris väljaandele kommunistide jurist Vadim Solovjov. Tema hinnangul meenutab uudis Avatud Venemaa PR-aktsiooni.

Ühtse Venemaa saadik Vjatšeslav Timtšenko on samuti veendunud, et nende parteis selliseid inimesi ei leidu: „Igaüks teab, et Hodorkovski ja tema partnerid on Venemaa reeturid, aga pöörduda abipalvega reeturi poole on viimane asi.“

Kahtedel viimastel valimistel Riigiduumast välja jäänud partei Jabloko juht Emilia Slabunova keeldus kommentaaridest, kuna tal pole vastavaid andmeid, kuid ta märkis, et see võib olla Avatud Venemaa provokatsioon.

Peale juba nimetatud parlamendiparteide liikmete on Avatud Valimistele oma rahastamissoovi saatnud 25 partei Parnas liiget, 22 inimest parteist Jabloko ning 142 parteitut.

Hodorkovski on öelnud, et üks tema eesmärke eelolevatel Riigiduuma valimistel on aidata demokraatlikke kandidaate, kellel on ka reaalne võiduvõimalus.

Hetkel kuum