• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa esirikkurid paluvad Putinilt luba näksata Gazpromi äri

  Leonid Mihelson palus president Vladimir Putinilt oma gaasifirmale Novatek ekspordiluba Euroopasse. Foto: epa

  Venemaa energeetikaministeerium vaatas üle riigi suuruselt teise gaasitootja Novateki taotluse, kes plaanib hammustada riigimonopol Gazpromi ärist tükikese ning hakata eksportima Euroopasse, kirjutab Vene majandusleht Vedomosti.

  Aktsionärid (Vedomosti andmed 2012. aasta seisuga): Leonid Mihelson (24,76%), Gennadi Timtšenko (umbes 23,49%), Total E&P Arctic Russia (15,16%), Gazprom (9,99%). Kapital (2015. aasta seisuga) 29,3 miljardit dollarit.

  Mullused majandusnäitajad:

  tulu 475,3 miljardit rubla ehk 6 mld eurot (aastane kasv 32,9%);

  puhaskasum 74,4 miljardit rubla ehk ligi miljard eurot (kasv kahekordne);

  gaasitootmine 67,9 miljardit rubla ehk 850 mln eurot (kasv 9,2%);

  müük 62,5 miljardit kuupmeetrit (kukkumine 7%).

  Väljaanne viitab energeetikaminister Aleksandr Novaki kirjale, mille ta saatis veebruari keskel president Vladimir Putinile. Kirjas öeldakse, et energeetikaministeerium vaatas läbi Novateki pöördumise ja toetab ettevõtte soovi hakata Euroopasse gaasi eksportima Gazprom eksporti kaudu, et „säilitada ühtse ekspordikanali põhimõte“.
  Novateki omanikeringi kuulub Venemaa oligarhide creme de la creme: Forbesi andmeil tänavu riigi esirikkuriks tõusnud Leonid Mihelson (vara väärtus 14,4 mld dollarit) ja sama tabeli viies mees Gennadi Timtšenko (11,4 mld dollarit), mõlemad ka Putini lähedased sõbrad ja kauased kamraadid.
  Novatek tahab suurendada oma Šveitsi kaupleja Novatek Gaz & Power Gmb (NGP, 100% Vene firma omanduses) Euroopa tarbijate varustamist Arktikgazi gaasiga (Novateki ja Gazprom nefti ühisettevõte). Eelmisel aastal vahendas NGP Euroopas 3,1 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest 0,7 mld oli Vene päritolu.
  Minister Novak märgib oma kirjas, et NGP võiks osta kogu Euroopa tarbijatele mineva gaasi Venemaalt ning sel juhul kasvaks eksport 2,4 miljardi kuupmeetrini aastas. Novak paneb Putinile ette toetada Novateki palvet – tema sõnul tõstab see Vene gaasi eksporti ja toob eelarvesse 9,4 miljardit lisarubla.
  Euroopa Liit ja USA kehtestasid Novateki suhtes 2014. aastal majandussanktsioonid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.