Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa esirikkurid paluvad Putinilt luba näksata Gazpromi äri

  Leonid Mihelson palus president Vladimir Putinilt oma gaasifirmale Novatek ekspordiluba Euroopasse. Foto: epa

  Venemaa energeetikaministeerium vaatas üle riigi suuruselt teise gaasitootja Novateki taotluse, kes plaanib hammustada riigimonopol Gazpromi ärist tükikese ning hakata eksportima Euroopasse, kirjutab Vene majandusleht Vedomosti.

  Aktsionärid (Vedomosti andmed 2012. aasta seisuga): Leonid Mihelson (24,76%), Gennadi Timtšenko (umbes 23,49%), Total E&P Arctic Russia (15,16%), Gazprom (9,99%). Kapital (2015. aasta seisuga) 29,3 miljardit dollarit.

  Mullused majandusnäitajad:

  tulu 475,3 miljardit rubla ehk 6 mld eurot (aastane kasv 32,9%);

  puhaskasum 74,4 miljardit rubla ehk ligi miljard eurot (kasv kahekordne);

  gaasitootmine 67,9 miljardit rubla ehk 850 mln eurot (kasv 9,2%);

  müük 62,5 miljardit kuupmeetrit (kukkumine 7%).

  Väljaanne viitab energeetikaminister Aleksandr Novaki kirjale, mille ta saatis veebruari keskel president Vladimir Putinile. Kirjas öeldakse, et energeetikaministeerium vaatas läbi Novateki pöördumise ja toetab ettevõtte soovi hakata Euroopasse gaasi eksportima Gazprom eksporti kaudu, et „säilitada ühtse ekspordikanali põhimõte“.
  Novateki omanikeringi kuulub Venemaa oligarhide creme de la creme: Forbesi andmeil tänavu riigi esirikkuriks tõusnud Leonid Mihelson (vara väärtus 14,4 mld dollarit) ja sama tabeli viies mees Gennadi Timtšenko (11,4 mld dollarit), mõlemad ka Putini lähedased sõbrad ja kauased kamraadid.
  Novatek tahab suurendada oma Šveitsi kaupleja Novatek Gaz & Power Gmb (NGP, 100% Vene firma omanduses) Euroopa tarbijate varustamist Arktikgazi gaasiga (Novateki ja Gazprom nefti ühisettevõte). Eelmisel aastal vahendas NGP Euroopas 3,1 miljardit kuupmeetrit gaasi, millest 0,7 mld oli Vene päritolu.
  Minister Novak märgib oma kirjas, et NGP võiks osta kogu Euroopa tarbijatele mineva gaasi Venemaalt ning sel juhul kasvaks eksport 2,4 miljardi kuupmeetrini aastas. Novak paneb Putinile ette toetada Novateki palvet – tema sõnul tõstab see Vene gaasi eksporti ja toob eelarvesse 9,4 miljardit lisarubla.
  Euroopa Liit ja USA kehtestasid Novateki suhtes 2014. aastal majandussanktsioonid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ühel väikeettevõtete universaalteenuse murel puudub endiselt lahendus
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.
Ramon Rask: tuhanded väikeettevõtjad võivad jääda universaalelektrita Kiiruga tehtud seadus tuleb korda teha!
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Elektrienergia universaalteenus ei pruugi olla praeguse seaduse teksti tõttu kõigile mikro- ja väikeettevõtjatele võrdselt kättesaadav, kirjutab advokaadibüroo Rask partner ja vandeadvokaat Ramon Rask.
Cleveron Mobility käivitas pilootprojekti ühe Leedu suurima jaemüüjaga
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
19. septembril käivitas Cleveron Mobility Leedus oma autonooomsete sõidukitega CLEVON 1 kojuveoteenuse pakkumise pilootprojekti koostöös Leedu jaemüüjaga IKI.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kaitseväe luurekeskuse ülem: Venemaa saab tõenäoliselt 350 000 sõdurit kokku
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Venemaa mobilisatsioonist rääkides käib läbi mitmeid numbreid – kas mobiliseeritakse 350 000 inimest või 1,2 miljonit. Tõenäoliselt saadab Venemaa sõdurid rindele kolmes jaos, ütles kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg.
Ühel väikeettevõtete universaalteenuse murel puudub endiselt lahendus
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.
Mikro- ja väikeettevõtetele universaalteenus tuleb, tõenäoliselt samasuguse hinnaga nagu praegu kodutarbijatele, aga kuidas seda kõigile väikeettevõtetele pakkuda, seda lahendust poliitiliselt leitud veel ei ole.

Olulisemad lood

Viimsi Artiumi arhitekte paelusid enneolematud tingimused
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.
Viimsis uksed avanud kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium pakub oma tipptasemel akustikaga saalides võimsaid muusika- ja teatrielamusi ja ka mitmesuguseid huviringe igas vanuses inimestele, kirjutab Äripäeva Sisustaja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.