Virge Haavasalu • 3. märts 2016 kell 8:00

Mis mõjutab kiiret tulumaksutagastust?

Maksu- ja tolliamet  Foto: Meeli Küttim

Kümnest eurost väiksemad võlgnevused tulumaksu tagastuse kiirust ei mõjuta ja samuti ei ilmu ka e-maksuametisse/e-tolli selle kohta teavitusteksti, teatas maksu- ja tolliamet.

"Eelisjärjekorras saavad kiire, viietööpäevase enammakstud tulumaksu tagastuse need inimesed, kes esitasid möödunud aastal tuludeklaratsiooni tähtajaks ja tasusid maksud õigel ajal," selgitas maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe. Kui inimene on Aasmäe sõnul möödunud aasta 15. veebruarist kuni selle aasta 14. veebruarini hilinenud mõne maksu tasumisega või selle maksmata jätnud, siis läheb tema tagastusega veidi rohkem aega. Aga võlgnevuse suurus peab olema vähemalt 10 eurot, sellest väiksemad summad tulumaksu tagastuse kiirust ei mõjuta ja samuti ei ilmu ka e-maksuametisse/e-tolli selle kohta teavitusteksti, toonitas ta.

Ettevõtja Raivo Hein rääkis eile, kuidas tema 44sendine maamaksuvõlg lükkas riigilt tulumaksu tagasisaamise määramatuks ajaks edasi. Pärast tuludeklaratsiooni esitamist e-maksuametis sai Hein kirjaliku teate, kus öeldakse, et kuna ta on olnud perioodil 15.02.2015–14.02.2016 maksuvõlglane, siis sellest tulenevalt ei rakendu talle kiire, viietööpäevane maksutagastus. Tulumaks tagastatakse hiljemalt 01.07.2016 või 03.10.2016, seisis teates. 

Aasmäe nentis, et levinuim põhjus, miks kiiret tulumaksu tagastust ei saada, on see, et maamaks on jäetud õigel ajal tasumata, samuti see, kui juurdemaksmisele kuuluv tulumaks ei ole õigel ajal tasutud. Lisaks tuleks siin tema sõnul arvestada sellega, et kui abikaasad esitavad ühisdeklaratsiooni, siis on ka vastutus solidaarne, ehk kui ühel abikaasadest on selles vahemikus tekkinud võlgnevus või ta on maksu tasumisega hilinenud, siis mõjutab see samuti tulumaksu tagastuse kiirust. FIE-de puhul võib tagastuse kiirust mõjutada lisaks see, kui sotsiaalmaksu juurdemaksmise tähtajast ei ole kinni peetud.

"Seetõttu soovitame inimestel maksude tasumisel tähtaegu silmas pidada ja sellega vältida olukorda, kus enammakstud tulumaksu tagastust tuleb kauem oodata," lausus pressiesindaja.

Hetkel kuum