Sirje Rank • 7. märts 2016 kell 11:00

Hollandlase raha voolab eestlase taskusse

Suurimad ELi liikmemaksu maksjad on hollandlased, enim toetusi saavad ungarlased.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui rehkendada ainult selle järgi, kui palju üks või teine riik Euroopa Liidu liikmemaksu maksab ja palju sealt toetustena tagasi saab, siis on 2014. a andmete põhjal kõige suuremad netomaksjad hollandlased, eestlased on aga suuremate netosaajate seas.

Hollandlastele läheb ELi liikmeks olemine maksma 384 eurot iga elaniku kohta. Teisel kohal on rootslased 273 euroga. Napilt mahub esikümnesse suurima netomaksjana ka EList lahkumist kaaluv Suurbritannia, kirjutas Rootsi Euroopa Liidu uudiste portaaleuroportalen.se.

Skaala teises otsas on need riigid, mis euroala liikmeks olemisest kõige rohkem võidavad – tagantpoolt lugedes Ungari, Leedu ja Kreeka. Eesti on tagant kaheksas, saades liitu kuulumisest iga elaniku kohta netosummas 348 eurot.

Liikmemaksu suuruselt annab rahalises vääringus suurima panuse Saksamaa, suurima summa toetusi saab Poola.

Võrdluses ei kajastu samas aga ei kasu ega kahju, mida saavad liikmesriigid ühisturu toimimisest ja tööjõu vabast liikumisest.

Hetkel kuum