Äripäev • 17 mai 2016

DNB: Eesti majanduskasv jääb Balti pisimaks

Eesti majandus näitab veidi paranemise märke.  Foto: Andras Kralla

DNB Panga värske majandusprognoos ennustab Eestile teiste Balti riikidega võrreldes väiksemat kasvu. Eesti sisemajanduse kogutoodang kasvab panga prognoosi kohaselt sel aastal 2%, Lätil 2,5% ning Leedul 3%.

Kasvu loodetakse kolmes riigis ennekõike ekspordi taastumise ja tugevama tarbimise toel. Samuti näitavad laenumahud Balti riikides taas suurenemise märke, märgib DNB oma majandusprognoosis.

Eesti majanduse kasv aeglustus nõrga välisnõudluse tõttu eelmisel aastal märkimisväärselt. Venemaa turu ärakukkumine ning langenud nafta hind vähendasid omakorda ekspordimahtu. Ebakindel väliskeskkond tõi kaasa ka investeeringumahu vähenemise, vahendas DNB pressiteates.

DNB Panga SKP kasvu prognoos Eestile selleks aastaks on 2% ning tulevaks aastaks 2,7%. “Majanduskasvu üks põhitegureid on investeeringute taastumine. Euroopa Liidu uue finantseerimisperioodi algus lükkas avaliku sektori investeeringuid mõnevõrra edasi ning sellest tulenev uus kasv peaks olema tuntav 2017. aastal,” selgitas DNB vanemanalüütik Priit Roosimägi.

Laenutegevus on viimastel aastatel aktiviseerunud ning värske majandusprognoosi kohaselt tõusuteel nii kodumajapidamistes kui ka ettevõtetes. Samal ajal on erasektori hoiuste tase kasvanud laenudest kiiremini, mis annab olulise puhvri juhuks, kui ebakindlus peaks süvenema.

DNB vanemanalüütiku sõnul vähendasid langenud energiahinnad eelmisel aastal Baltimaade tootjate ja tarbijate kulusid. Samas mõjus nafta madalam hind negatiivselt naaberriikide majandustele ja nõrgendas ekspordiarenguid. “Nüüd on protsessid võtnud vastupidise suuna – nafta hinna edasises taastumises võib olla optimistlik. Ülepakkumise all äganud turg peaks leidma uue tasakaalu sel või hiljemalt järgmisel aastal,” kommenteeris Roosimägi.

DNB on üks Põhjamaade suuremaid finantsgruppe ja Norra turuliider. Eestis on DNB keskendunud ettevõtete teenindamisele. DNB tegutseb 19 riigis ning grupi varade maht eelmisel aastal oli 2,6 mld Norra krooni. DNB aktsiad on noteeritud Oslo börsil ja 34 protsenti aktsiatest kuulub Norra riigile.

Hetkel kuum