Äripäev • 26. mai 2016
Jaga lugu:

Konverentsikülastajad tõid Eestisse ligi 40 miljonit eurot

Konverentsikülastajad tõid Eestisse ligi 40 miljonit eurot  Foto: Raul Mee

Möödunud aastal toimus Eestis ligi 550 rahvusvahelist konverentsi, kus osales üle 35 000 välismaalase, kokku jätsid konverentsituristid Eestisse arvestuslikult üle 40 miljoni euro, teatas Eesti Konverentsibüroo.

Äsja avaldatud rahvusvahelises konverentsisihtkohtade nimistus on Eesti tõusnud rohkem kui kahesaja riigi seast juba 45. positsioonile. "See kinnitab, et kuigi Eesti on väike, siis tänu siinsete spetsialistide tegusale rahvusvahelisele koostööle oleme tegelikult tugev konverentsimaa," ütles Eesti Konverentsibüroo tegevjuht Kadri Karu.

Statistika kohaselt olid paljud konverentsid seotud infotehnoloogia valdkonnaga. Palju toimub Eestis ka muid tehnoloogia, aga ka põllumajanduse, hariduse, meditsiini ja loodusteaduste teemalisi sündmusi.

Rahvusvaheline statistika näitab, et iga konverentsidelegaat toob riiki keskmiselt 1200 eurot. “Siin toimunud konverentsidel osales üle 60 000 inimese, kellest enam kui pooled olid pärit välisriikidest. Seega võib öelda, et konverentsituristid tõid siia ligikaudu 40 miljonit eurot,” rääkis Karu. Kokku toimus Eestis 2015. aastal 73 rahvusvaheliste assotsiatsioonide erialakonverentsi. Keskmiselt veedab konverentsiturist Eestis pisut üle kolme ööpäeva ning kulutab lisaks majutusele, transpordile ja osalustasule ligikaudu 300 eurot meelelahutusele ja ostlemisele.

“Otsese majandusliku kasu kõrval on aga veelgi olulisem rahvusvaheline tähelepanu, mida pälvime ning millised koostöökontaktid siin toimuvatest konverentsidest meie teadusasutustele ja ettevõtetele tekivad. Samuti on iga rahulolev konverentsikülastaja tulevikus potentsiaalne puhkuseturist,” lisas Karu. Rohkem kui 80% rahvusvahelistest konverentsidest toimus Tallinnas, järgnesid Tartu ja Pärnu. Kokku on maailma erialakonverentside turu maht Karu sõnul ligikaudu 11 miljardit eurot. Kõigist maailma konverentsidest 54% toimuvad Euroopas.

Kuigi Balti riikidest on Eesti edetabelis kõrgeimal kohal, eelistavad paljud suurte rahvusvaheliste konverentside korraldajad korraldada sündmusi Riias või Vilniuses. “Eelmisel aastal võitsid Eesti konverentsikorraldajad mitme suure rahvusvahelise konverentsi korraldusõigused aastateks 2017-2020. Paraku edestavad aga nii Läti kui ka Leedu meid oluliselt paremate lennuühenduste ning peatselt sinna kerkivate konverentsikeskustega,” rääkis Karu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum