Sirje Rank • 26. mai 2016
Jaga lugu:

Naftatööstus koondab, taastuvenergia ala palkab

Hiina panustab suurelt päikeseenergiale  Foto: Scanpix/REuters

Erinevalt suurtest koondamistest nafta- ja gaasisektoris, tiksub töötajate hulk rohelise energia sektoris ülespoole, kirjutab Financial Times.

Läinud aastal kasvas päikese-, tuuleenergia ja muudes rohelise energia sektorites töötajate hulk maailmas 5% 8,1 miljonile inimesele, teatas Rahvusvaheline Taastuvenergia Agentuur IRENA. Sellele lisaks töötas 1,3 miljonit inimest hüdroenergia sektoris, mille üle peetakse eraldi arvestust, kuna see number on väga kõikuv.

Aastaks 2030 prognoosib IRENA rohelise energia sektori töötajate arvu kasvu enam kui 24 miljonile, eeldades, et sektori osakaal globaalses energiaportfellis kahekordistub.

Rohelises sektoris oli suurim tööandja päikeseenergia sektor 2,8 miljoni töötajaga (kasv 11%). Järgnesid vedelad biokütused 1,7 miljoni ja tuuleenergia 1,1 miljoni töökohaga.

Euroopa riikidest on kõige rohkem rohelise sektori töökohti Saksamaal, 355 000. Seda on peaaegu niisama palju kui Suurbritannia, Prantsusmaa ja Itaalia taastuvenergia sektori töötajad kokku. Euroopa päikeseenergia sektoris hõivatute hulk on aga 2011. a tipuga võrreldes kõigest kolmandik, kuna tootmine Euroopas on järsult vähenenud.

Taastuvenergia osakaal on Aasia suurematel turgudel jõudsalt kasvanud, samas Euroopa Liidus on sektori töötajate arv neljandat aastat järjest languses.

Hõive kasvutempo on aeglustunud – üle-eelmisel aastal oi kasvutempo 18%, kuid väljavaated on oluliselt helgemad kui nafta hinna langusest suure surve alla sattunud nafta- ja gaasisektoris. USAs kasvas taastuvenergia sektoris hõive mullu 6%, kahanedes nafta- ja gaasisektoris 18%. Hiinas olid rohelise energia firmade palgal 3,5 miljonit töötajat, nafta ja gaasisektoris 2,6 miljonit

Jaga lugu:
Hetkel kuum