Mait Kraun • 31. mai 2016 kell 0:09

Kõige enam kannatavad Hiina naabrid

Macau.  Foto: Bloomberg

Hiina majanduskasvu aeglustumine mõjub kõige halvemini suurriigi naabritele, kirjutab Bloomberg.

Nii Hongkongi, Macau kui ka Taiwani majandused olid selle aasta esimeses kvartalis languses. Mongoolia majandusbuum on jäänud aga toppama. Tõenäoliselt ei piirdu asi vaid naaberriikidega.

„Mõju levib tõenäoliselt veel edasi,“ ütles HSBC Holdingsi Aasia majanduste uurimisrühma juht Frederic Neumann. „Hiina kasvu jahtumine veab alla ka globaalset majanduskasvu, vähendab inflatsiooni ning ankurdab intressimäärasid. See tähendab, et naaberriikide probleemid on vaid ettekuulutus sellest, mis võiks igal pool mujal juhtuda.“

Hongkongis on see ettekuulutus juba täitunud. Hongkong on Hiina spetsiaalne adminstratiivne üksus, millel on majanduslikult veidi rohkem autonoomiat. Linna on kasutatud „väravana“ maismaa-Hiina ja ülejäänud maailma vahel. Nüüd on linna mõju vähenenud, sest esile on kerkinud Shanghai ja Shenzhen. Ka Hiina turistid käivad varasemast vähem Hongkongis.

Sarnaselt Hongkongile on kehvasti läinud ka Macaul. Selles regioonis on suurem kasiinotööstus kui Las Vegases. Administratiivse piirkonna majandus langes esimeses kvartalis lausa 13 protsenti.

Taiwani tööstustootjatel on maismaa-Hiinas aga järjest rohkem konkurente. Samal ajal on Hiina nõudlus aeglustumas. Taiwani eksport langes aprillis juba 15. kuud järjest, SKP vähenes esimeses kvartalis aga 0,7 protsendi võrra.

Mongoolia majandus tõusis esimeses kvartalis küll 3,1 protsenti, kuid riigi standardeid silmas pidades on väga tagasihoidliku kasvuga. Näiteks 2011. aasta neljandas kvartalis kasvas sealne majandus lausa 17,5 protsenti. Kehvasti on mõjunud toorainete hinnalangus – vähem raha saadakse nii kivisöe, nafta kui ka vase ekspordist.

Hetkel kuum