Savisaare kius läks linnale kalliks maksma

Taavi Aas ja Edgar Savisaar  Foto: Andras Kralla

Tallinna linnaelanikud peavad maksma üle 23 400 euro, et katta Keskerakonna ning selle liikmete Edgar Savisaare ja Taavi Aasa kohtukaotus Äripäevale.

Tallinna linn esitas 2013. aastal Äripäeva vastu hagi, sest leidis, et Äripäev on oma artiklites esitanud valeväiteid keskerakondlaste Taavi Aasa ja Edgar Savisaare kohta. Linn kaotas kohtuasja. Kohtuvaidlus läheb linnaelanikele aga kalliks maksma – tellitud õigusabile kulus linnal 15 043 eurot. Samuti otsustas Harju maakohus, et linn peab Äripäevale tasuma menetluskulud 8436,84 eurot. Linnal on veel 16. juunini aega menetluskulude otsus vaidlustada.Ringkonnakohus leidis, et hagi polnud esitatud Tallinna linna huvide kaitseks, vaid füüsiliste isikute ja eraõigusliku juriidilise isiku huvide kaitseks. Ehk teisisõnu, väidetavate ebatäpsuste ja süüdistuste eest oleks saanud hagi esitada Keskerakond ja nende liikmed Taavi Aas ja Edgar Savisaar, mitte linn.

Artiklid, mille pärast Tallinna linn Äripäeva kohtusse kaebas, olid 2013. aastal ilmunud "Ametnik Merko lõa otsas" ja "Reedel tuleb üks latakas", mis põhinesid endiste Keskerakonna liikmete ning linna palgal olnud Elmar Sepa ja Ivo Parbuse kriminaalasjas kogutud materjalidel. Linn nõudis nelja väite ümberlükkamist.

Nii nagu kohus, leidis ka Äripäev, et hagi oleks saanud esitada hoopis Keskerakond, Edgar Savisaar või Taavi Aas. Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi on öelnud, et oleks aus, kui õigusabi- ja menetluskulud makstaks kinni Savisaare, Aasa või Keskerakonna, mitte linnarahva taskust.

Kohtus esindas Tallinna linna vandeadvokaat Kalle-Kaspar Sepper ja Äripäeva Karmen Turk.

 

Väited, mille ümberlükkamist Tallinna linn nõudis

1. väideIvo Parbuse ja Elmar Sepa kohtutoimikust selgub, et Tallinna Farmaatsiatehase lisamisega kõrghoone planeeringusse tegelesid mõjukad Keskerakonna liikmed Edgar Savisaareni välja.

2. väideSepp ja Parbus rääkisid kaks päeva enne Äripäeva 2008. aasta septembris ilmunud lugu farmaatsiatehase planeeringute ja SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali seostest, et linnapea Savisaar on kohkunud ja abilinnapea Aas tunneb ennast ebamugavalt.

3. väideOn selge, et linnapea ja Taavi (abilinnapea Taavi Aas) kohkumus ei tulenenud sellest, nagu oleksid linnapea alluvad omapäi midagi hullu korda saatnud. Kohkunud oldi ikka enda pärast. Äripäev on veendunud, et selline skeem oli Tallinna ja Keskerakonna juhtidele kindlasti teada ja nendelt muidugi mõista ka lahkelt heakskiidu saanud.

4. väideTallinna võimu juures, kus ilma Savisaare teadmata ei lenda ka kärbes, ei saanud selline korruptiivne tegevus käia ilma linnapea heakskiiduta.

Hetkel kuum