Goldman: nafta hinntõus peatub

15. juuni 2016, 20:00
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160615/BORS/160619803/AR/0/AR-160619803.jpg

Nafta hinnatõusule on viimasel ajal hoogu juurde andnud just tootmise katkestused erinevates piirkondades. Goldman Sachsi teatel peatub hinnatõus sellele vaatamata, vahendab CNBC.

„Me näeme, et üldiselt on naftahinna taastumine väga habras,“ teatas Goldman Sachs kolmapäeval avaldatud tooraineturu raportis.

Investeerimispanga analüütikute sõnul hoiavad nafta hinda edaspidi tagasi Kanada tootmise taaskäivitamine, Nigeeria katkestuste võimalikud lahendused ja OPECi liikmete oodatust suurem tootmine. Lisaks sellele ei pruugi naftatootmise vähenemise prognoosid täide minna.

Kanada Alberta provintsi, kus toodetakse suurem osa riigi naftast, on sattunud metsatulekahjude küüsi, mis on kestnud juba kuu aega. Lisaks sellele ründavad Nigeeria mässulised naftatootmisega seotud infrastruktuuri, mis on tekitanud mitmeid katkestusi. Nende faktorite tõttu vähenes mais keskmine päevane naftatootmine 3,5 miljoni barreli võrra, selgub Goldmani andmetest. Lisaks sellele on tootmine vähenemas ka Venezuelas – peamiselt majanduslike probleemide ja ebasoodsa ilmastiku tõttu.

Oodatakse, et Kanada naftatootmine taastatakse juuni lõpus ning Nigeeria valitsuse ja mässuliste vahelised läbirääkimised on edukad. Teiste OPECi riikide tootmine on hoopis tõusuteel. Seega võivad ära langeda mitmed faktorid, mis on nafta hinda kõrgemale viinud.

„Me arvame, et naftaturu defitsiit püsib praeguste hindade juures 2016. aasta teises pooles mõõdukas ning ülepakkumine tekib järgmise aasta alguses,“ teatas investeerimispank. Goldman prognoosib, et nafta hinnatõus peatub ning barreli hind jääb keskpikas perspektiivis 45-50 dollari vahemikku.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. June 2016, 18:15
Otsi:

Ava täpsem otsing