Äripäev • 15. juuni 2016 kell 8:08

Riigifirmad kaotasid järsult kasumit ja käivet

Hando Sutteri juhitav Eesti Energia on peapõhjus, miks riigifirmade kogukäive ja -kasum nii kõvasti kukkusid  Foto: Andres Haabu

Riigifirmade kogukäive ja -kasum kahanesid eelmisel aastal, annab teada rahandusministeerium. Ettevõtete laenukohustus see-eest suurenes pea 4 protsendi ehk 71 miljoni euro võrra.

Rahandusminister Sven Sester põhjendab tulemusi väliskeskkonna mõjuga. „Riigi äriühingute portfell tervikuna ja üksikud ettevõtted vajavad riigi kui omaniku tugevdatud tähelepanu,“ ütles Sester.

Riigile kuuluvate ettevõtete kogukäive oli 2015. aastal 1,55 miljardit eurot ja see vähenes aastaga 83 miljoni euro võrra ehk 5,1%. Tulude muutust mõjutas Eesti Energia, mille käive kukkus aastaga 95 miljoni euro võrra ehk 11%. Kõigi ülejäänud ettevõtete summeeritud käive suurenes 11,8 miljoni euro võrra.

Riigifirmade puhaskasum kahanes aastaga üle 53 protsendi ja oli kokku 128 miljonit eurot. Ka siin oli peamine tegija Eesti Energia, mille puhaskasum vähenes 119 miljoni euro ehk 75% võrra. Ülejäänud langusest andsid oma osa Elering (-16,4 miljonit eurot, -40%) ja Tallinna Sadam (-7,5 miljonit eurot, -19%). Kõigi ülejäänud ettevõtete summeeritud puhaskasum vähenes 2,7 mln euro võrra (-8%).

Riigi äriühingute omakapitali tootlus kokku oli 4,0%, mida on enam kui poole vähem aasta varasemast (8,7%).

Väiksemad kasumid 2015. aastal tingisid ka väiksemad dividendimaksed. Kokku maksid kontrolliva riigi osalusega ettevõtted dividende 129 miljonit eurot ehk 23 miljonit eurot vähem kui aasta varem. Taas mõjutab näitajat Eesti Energia, mis maksis mullu 31,7 miljoni euro võrra vähem dividende. Ülejäänud ettevõtted kokku suurendasid dividendimakseid 8,4 miljoni euro võrra.

Riigi äriühingute laenukohustus kasvasid 2015. aastal 3,9% ehk 71 miljoni euro võrra. Selle tulemusel vähenes  2% võrra omakapitali suhe varadesse 54%-lt 52%-ni.

Riigivara efektiivsema kasutuse huvides on mitmes ettevõttes soositud suuremat laenukapitali kasutamist, teatas rahandusministeerium. Teiselt poolt mõjutas riigi äriühingute omakapitali osakaalu Eesti Energia langenud omakapitali osakaal, mille tingis vähenenud kasumlikkus ja suurte investeeringutega kaasnenud täiendavad kohustused. Tervikuna on riigi äriühingud endiselt piisavalt kapitaliseeritud ja kapitali struktuur on pigem konservatiivne ning madala riskiga, kinnitas ministeerium.

Riigile kuulub osalus 34 tegutsevas äriühingus selle aasta mai seisuga.

Hetkel kuum