Indrek Mäe • 23. juuni 2016 kell 6:53

Ajakava: Suurbritannia hääletab Euroopa Liitu jäämise üle

23. juunil otsustavad britid Suurbritannia saatuse.  Foto: Epa

Täna toimub Suurbritannias rahvahääletus, mille tulemusena selgub, kas saareriik jätkab Euroopa Liidu liikmena või otsustatakse ühendusest välja astuda. Äripäev toob lugejateni referendumipäeva tähtsamad sündmused.

Hääletus algas täna hommikul kell 9 ning lõppeb Eesti aja järgi südaööl. Kuigi esimestes valimisjaoskondades, nagu näiteks Sunderlandis ja Newcastle’is saavad hääled loetud juba tund pärast referendumi lõppu, selgub Briti rahva lõplik tahe umbes kell 5.30 homme hommikul.

Suurbritannias avati referendumil hääletamise tarbeks 41 000 jaoskonda 382 valimispiirkonnas.

Lävepaku küsitluste tulemused pärast jaoskondade sulgemist

Kuigi Suurbritannias ei korraldata täna ühtegi ametlikku uksesuu küsitlust, on eraettevõtetel meelsuse testimine valimisjaoskondades siiski lubatud. Seda tingimusel, et saadud tulemusi ei avaldata enne referendumi lõppu.

Südaööl on oodata kahe küsitluse tulemuste avaldamist. Ipsos Mori testis inimeste meelsust selle nädala alguses ning YouGovi poolt läbi viidav küsitlus uurib inimeste arvamust Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise või ühendusest lahkumise osas täna, referendumi päeval. Samuti korraldatakse päeva jooksul mitmeid arvamusküsitlusi erinevates veebikeskkondades.

Tulemus on regiooniti ennustatav

Analüütikute hinnangul pooldatakse Euroopa Liitu jäämist eelkõige Londonis, Šotimaal ja Põhja-Iirimaal. Kõige suuremad skeptikud paiknevad saareriigi kesk- ja loodeosas.

Samuti oodatakse Euroopa Liitu jäämise vastasust erinevatest tööstuspiirkondadest, samas kui ülikoolilinnad suhtuvad ühendusse jäämisesse toetavalt.

Kihlveokontorite andmetel on kõige rohkem Euroopa Liitu jäämise toetajaid Edinburghis ning Šotimaa pealinnale järgnevad positiivse suhtumise pooles Cambridge, Oxford, Islington, Hackney, Southwark ja Brighton.

Tulemuste selgumise täpne ajakava

2.00 -  selguvad esimesed hääletustulemused Gibraltarilt ning Scilly saartelt, mis peegeldavad kogu riigi arvamust küll üsna vähe.

2.30 - suurematest linnadest on tulemusi oodata Sunderlandist ja Newcastlest. Esimest peetakse pigem Euroopa Liitu jäämist toetavaks, samas kui viimase elanikud on ühenduses püsimise suhtes skeptilisemad.

3.00 - tulemused selguvad Euroopa liidu suhtes skeptilises Swindonis ning raudteelinnas Darlingtonis, kust oodatakse samuti negatiivset tulemust.

4.00 - saabuvad tulemused Šotimaalt.

4.30 - esimesed tulemused Londonist.

5.30 - oodatakse esialgseid kogu riigi meelsust näitavaid tulemusi. Selleks ajaks on üle loetud 200 valimispiirkonda.

6.00 - tulemustele lisandub Londoni eeslinnade meelsus.

8.00 - viimased tulemused Bristolist ja Harboroughist.

Analüütikute hinnangul võib ajakava nihkuda juhul, kui hääletustulemused on väga võrdsed.

Hetkel kuum