Sirje Rank • 23. juuni 2016 kell 21:01

Äripäev Londonis: lõhe jääb

Häälte lugemine  Foto: Scanpix/Reuters

Olgu Suurbritannia referendumi tulemus milline tahes, tagajärjeks on sügavalt lõhenenud ühiskond, arutleti Londoni majanduskõrgkoolis LSE korraldatud referendumi tulemuste ootamise õhtul.

„Kui tulemus näitab märkimisväärset toetust Euroopa Liidust lahkumisele, on see tugev sõnum ühiskonna ühelt osalt, et Euroopa Liit ja globaliseerumine nende jaoks ei toimi,“ kommenteeris Kenti ülikooli professor Matthew Goodwin.

Üks leer on selgelt võidelnud selle eest, et liidust lahkumine ei kahjustaks Suurbritannia majandust. Teine leer on tähtsaimaks tõstnud rände teema. Neid kahte eri voolu kokku liita on keeruline. „Tuleme referendumist välja veelgi enam lõhenenuna,“ ütles Goodwin.

Lõhe jookseb sotsiaalsete klasside ja põlvkondade vahelt ning geograafilise jaotuse järgi.

„Kuidas seda kõike tõlgendada ja edasi minna, mõista, millist suhet britid Euroopa Liiduga tahavad, see referendumist ei selgu,“ nentis ta.

Kui aga midagi positiivset esile tõsta, siis seda, et keeruliste teemade üle nagu immigratsioon on toimunud sisuline debatt, ütles LSE teadur Simon Hix. Varem püüti taolistest keerulistest teemadest üldse mitte rääkida.

Referendum ei lahenda paraku Suurbritannia konservatiivide jaoks Euroopa Liidu küsimust, mis oli põhjus, mis see referendum Suurbritannias üldse toimus. Kui referendumi tulemusel peaks britid liitu edasi jääma, siis algavad kohe uue referendumi nõudmised, arvas Cardiffi ülikooli teadur Jo Hunt. Kui konservatiivid hakkavad omale peaminister David Cameroni asemele uut liidrit otsima, siis kindlasti küsitakse kandidaatidelt ka nende hoiakut uue referendumi kohta.

Referendumil antud hääli selle arutelu ajal alles loeti.

Hetkel kuum