Äripäev • 27. juuni 2016 kell 12:30

Brexit võib tuua Eesti ELi eesistumise varasemaks

Peaminister Taavi Rõivas.  Foto: Andres Haabu, Äripäev

Eesti jaoks võib Brexit tähendada, et Eestil tuleb ELi eesistumist alustada varem, kui Suurbritannia peaks otsustama oma eesistumisest loobuda.

„EL ei saa juhtimiseta jääda,“ ütles peaminister Taavi Rõivas täna pärast valitsuse istungit. Suurbritannia pole otsust oma eesistumise küsimuses veel teinud. Eesti eesistumine ELis peaks senise kava kohaselt toimuma 2018. aasta jaanuari algusest kuni juuni lõpuni, teatepulga peaks Eesti üle võtma just Suurbritannialt, et see siis omakorda Bulgaariale edasi anda.

Euroopa Liidu vastus Briti referendumi tulemusele ei tohi olla kantud ärategemise ja kättemaksu vaimust, ütles Rõivas veel. Suurbritannia on oluline liitlane ja Eesti ning Euroopa Liidu huvides on, et tihe koostöö jätkuks ka edaspidi. Euroopa Liit peab tegutsema koordineeritult ja hoidma ühtsust, rõhutas Rõivas. 

Läbirääkimised saavad aga alata alles siis, kui Suurbritannia on esitanud ametliku taotluse Euroopa Liidust lahkumiseks. Mingeid eelkõnelusi pidama ei hakata

Rõivas avaldas headmeelt, et Eestis pole tekkinud küsimust, kas ELi kuulumine on riigile kasulik. Küsitluste järgi toetab ELi kuulumist 78%.

Hetkel kuum