India tõstab järsult pensionäride ja ametnike sissetulekut

03. juuli 2016, 13:00
India peaminister Narenda Modi.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160703/NEWS/160709960/AR/0/AR-160709960.jpg

India üllatas pensionäre ning avaliku sektori töötajaid, kui teatas, et tõstab nende sissetulekut 23% võrra, kirjutab CNN Money.

See tähendab, et helde, pea neljandiku suurune sissetuleku tõus puudutab pea 10 miljonit India elanikku: 4,7 miljonit avaliku sektori töötajat ja 5,3 miljonit pensionäri. Tõsi, 23%line sissetuleku tõus on ühekordne.

Siiski ei tasu mõelda, et India valitsuse seesugune otsus tuleb üksnes heast südamest ja ideega inimesi toetada. Tegelikult on sissetuleku tõusu taga India valitsuse plaan suurendada tarbimist. 

Palgatõus tähendaks, et India avaliku sektori madalama kvalifikatsiooniga töötaja sissetulek kerkib varasemalt 7000 ruupialt ehk 100 dollarilt 18 000 ruupiani ehk 270 dollarini. Kõrgematel ametikohtadel olijate jaoks on tõus aga eriti märkimisväärne: tippametnike palk kerkib 3300 dollarini kuus.  

CNN Money kirjutab, et helde palgatõus võib tekitada erasektoris töötavates inimestes märkimisväärset pahameelt, kuna avaliku sektori töötajate palgad teevad erasektorite omadele juba praegugi pika puuga ära. Palgatõus, tõsi, ühekordne, suurendaks palgavahet veelgi.

Mõistagi pole selline plaan ilma muudegi riskideta. Kuigi Indias on inflatsioon praegu kontrolli all, püsides umbes 5 protsendi juures aastas, võib suurenenud tarbimine panna hinnad kiiresti tõusma. Samuti on tegemist valitsuse jaoks märkimisväärse kuluga: aastas läheb palgatõus riigile maksma 15 miljardit dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. July 2016, 13:01
Otsi:

Ava täpsem otsing