Äripäev • 20. juuli 2016 kell 13:24

Vahekohtud saavad päitsed pähe

Kohtusaal  Foto: Sven Arbet

Tavakohtute kõrval tegutsevad eraõiguslikud vahekohtud, mis tegelevad näiteks kiirlaenuvõlgnevustega, võivad saada tulevikus karmimad reeglid.

Justiitsministeeriumi plaan näeb muu hulgas ette, et vahekohtu otsus saab jõu alles siis, kui selle on üle vaadanud ja heaks kiitnud ka tavakohus, vahendab ERR.

Vahekohtuid saavad moodustada ettevõtted ise. Seejuures on laenaja tihtipeale juba lepingusse sisse kirjutanud, et vaidlus läheb vahekohtusse. Lisaks sellele näeks justiitsministeerium, et vahekohtusse mineku ettepanek tehakse laenajale alles siis, kui ta on võlgu jäänud. Kui võlgnik ei nõustu, järgneb tavaline kohtuvaidlus.

Eestis on kümmekond vahekohut, mis teevad sadu otsuseid. Üle-eelmise aasta seisuga saadeti vahekohtutest täituritele 1850 otsust. Kui kohtud peavad hakkama kõiki vahekohtute otsuseid üle vaatama, annab see neile loomulikult tööd juurde.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Hetkel kuum