Äripäev • 27. juuli 2016 kell 14:47

Soome kavandab ettevõtete maksuvähendust

Soome maksuplaan võiks eelarvest lõigata terve miljardi.  Foto: Reuters/Scanpix

Soome valitsus arutab ettevõtete maksu vähendamist, millega loodetakse investeeringuid ergutada.

Ettevõtete maksustamisel tahetakse uuesti kasutusele võtta nn investeerigureserveering, millega osa ettevõtte teenitud kasumist jäetakse maksustamata ja pannakse teatud ajaks kõrvale, kirjutas Helsingin Sanomat.

Kui ettevõte kasutab kindlaksmääratud aja jooksul summa investeeringuteks, ei tule sellelt hiljem ettevõttemaksu maksta. Kui investeeringut ettenähtud aja jooksul ei tehta, tuleb maks tasuda. Samasugune süsteem töötab lehe teatel ka Rootsis, kus reserveeringu suurus on maksimaalselt 25 protsenti kasumist ja see tuleb ära kasutada kuue aasta jooksul.

Sellise soodustusega tahetakse soodustada ettevõtete investeeringuid, mis omakorda elavdaksid majandust ja suurendaksid töökohtade arvu. Peaminister Juha Sipilä valitsus otsustab küsimuse augusti lõpus.

Ettevõttemaksust sai Soome eelmisel aastal 4,4 miljardit eurot, millest investeeringureserveering võiks järgnevatel aastatel kuni veerandi kaotada.

Hetkel kuum