Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtja ekspordihinnast: küsime ausat mitte kõrget hinda

  Garaažis autot putitanud Ardo Kalda (vasakul) ideest sündis firma, mis on mõne aastaga tõusnud suurimate eksportijate sekka. Kõrval äripartner, Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Risto Kõiv.Foto: Andras Kralla

  Hind, mida küsime kvaliteetse toote väljatöötamise eest, ei ole mitte kõrge, vaid aus, ütles ainult välismaale müüva mootorsõiduki osade tootmisega tegeleva Wisefab OÜ juht ja omanik Ardo Kalda.

  Kui motosõidumaailmas tegutseva Rabaconda OÜ juht ja omanik Jakob Saks rääkis premium toote väljatöötamisest, mis lubab küsida välisturgudel kõrget hinda, siis Kalda rõhutas samuti, et nad pakuvad premium hinnaklassis toodet.
  Läinud nädalavahetusel toimus Paides arvamusfestival, kus eksporditeemalisel arutelul nenditi, et endiselt kohtab mujal maailmas suhtumist eesti eksportööridesse kui odavatesse idaeurooplastesse, kelle tootelt-teenuselt eeldatakse madalat hinda. 
  Kalda sõnul ei ole ta kusagil kohanud, et keegi oleks neisse suhtunud kui odavasse idaeurooplasesse. Samas ei ole nende firma kuidagi salanud, et nad Eestist on, pigem rõhutanud seda, et nad on Euroopa Liidust, kus on ühtsed standardid.
  „Me teeme kõik ise, alates väljatöötamisest kuni viimse detaili tootmiseni. Pakume kvaliteetsest materjalist. Me ei proovigi olla odavad, vaid me proovime teha kõige paremat asja,“ kirjeldas Kalda, mis määrab ära premium toote.

  Wisefab OÜ

  Tegeleb: mootorsõidukite osade ja lisaseadmete tootmisega

  Sihtriigid: Läti, Küpros, Norra, Suurbritannia, Ameerika Ühendriigid, Rootsi, Prantsusmaa, Lõuna-Aafrika Vabariik.

  Ekspordi osakaal müügitulust 100%.

  Kui 2014. aastal oli firma käive pool miljonit eurot, siis mullu saavutas ettevõte 850 000eurose müügitulu. Kalda ütles aasta alguses, et selle aasta lõpuks võiks ulatuda Wisefabi käive üle miljoni euro.

  Me teeme kõik ise
  Ta ei olnud nõus, et sellest tulenevalt võib öelda, et tootel on kõrge hind. „Me küsime ausat hinda, me ei küsi kõrget hinda,“ parandas ta ajakirjanikku. Samas möönis Kalda, et võrreldes konkurentidega on nende toode kallim, aga nad ei tooda Hiinas nagu paljud teised.
  „Meie bränd on konkreetsel turul nii tugev, et nad ei kahtle meie kvaliteedis,“ vastas Kalda, kas ostjad konkurendi juurde ei jookse kõrgema hinna pärast. Tema sõnul leidub aeg-ajalt ka neid, kes üritavad madalamat hinda küsida.
  Mis siis teha, et sind ei vaadata kui odavat idaeurooplast?
  Kalda uskus, et odava eurooplase maine võib olla allhankijal, kellele lähenetakse suhtumisega, et sina siin kauges Euroopa nurgas, et sinult saab madala hinnaga toodet. Tuleb suruda kvaliteedile ja see on see, millega on Wisefab Kalda sõnul hakkama saanud. "Oma toode on midagi muud, et see ei käi päris sama konteksti (odava idaeurooplase maine - toim) alla," leidis ta. 
  Tänavu on läinud ettevõttel juhi sõnul normaalselt. Eelmise aastaga võrreldes on õrn kasv, aga hetkel tegelevad nad probleemidega. „Kui me nendest üle saame, siis hakkame tugevalt kasvama,“ lubas Kalda. Probleemid on tema sõnul seotud ennekõike sellega, et nad ei suuda nii palju toota kui vaja.    
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Villig: Bolt saab kahe aasta pärast börsiküpseks
Bolti üks asutaja Markus Villig ütles väljaandele Dagens Industri, et Bolt pole enam sõltuv välistest kapitalisüstidest kuni potentsiaalse IPOni ehk aktsiate avaliku esmapakkumiseni.
Bolti üks asutaja Markus Villig ütles väljaandele Dagens Industri, et Bolt pole enam sõltuv välistest kapitalisüstidest kuni potentsiaalse IPOni ehk aktsiate avaliku esmapakkumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.