Konkurent: Tere on riknev kaup

02. september 2016, 07:00
Maag Grupi osanik Roland Lepp ütleb, et Tere väärtus aina kukub ja kiirmüügi korral on see lihtsalt kehvem kaup, mitte odavam hind.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160902/NEWS/160909961/AR/0/Roland-Lepp.jpg

Kui Nordea pangal õnnestub Tere aktsiad enda kätte saada ja piimatööstus kiirkorras maha müüa, siis sellest suurt keegi teine peale panga enda ei võida, arvavad Tere võlausaldajad ja võimalikud ostuhuvilised.

Tere ostuhuvilistele ja põllumeestest võlausaldajatele tuleb üllatusena Tere suurima võlausaldaja Nordea panga manööver Tere omanikfirma Elveda pankroti taotlemisel.

Elveda pankroti korral on Nordeal võimalik saada enda omandusse Elvedale kuuluvad Tere aktsiad ning seejärel saab pank soovi korral need kiiresti maha müüa – teha seda, millega piimatööstus ise on seni venitanud, kuid mida põllumehed pikisilmi ootavad.

Kuivajõe Farmeri osanik Urmas Põlluaas näeb Nordea käigus panga võimunäitamist.

Pikkamisi tuleb põllumeestele meelde, et on räägitud küll, et Tere aktsiate hoidja on tegelikult hoopis mingi muu firma ehk Elveda. Põllumehed hoiavad oma advokaatidega tihedat sidet ja tegelevad sellega, et olla Tere viimaste vangerdustega kursis ja hoida oma kaebused Tere suhtes kuulikindlatena.

Tere konkurendi Maag Grupi osanik Roland Lepp ütles, et Tere võlausaldajate armee oleks võinud Elveda peale pankrotiavalduse ise ammu esitada, mitte lasta seda pangal teha.

„See lõputu õudus tuleks ära lõpetada, ettevõte võiks elujõulisena edasi toimetada. Mulle tundub, et praegu on selleks ainus võimalus läbi pankroti, lausus ta.“

Hagisadu ei jää tulemata

Viljandimaa põllumees Toivo Teng, kelle firmale on Tere võlgu 188 000 eurot, on kindel, et pangal ei õnnestu Teret niisama lihtsalt kiirkorras maha müüa.

„Tere puhul oleme ju korduvalt näinud, kuidas üks kohtuvaie järgneb teisele ja venitamistaktika õigustab ennast täiega. Tere on kohtuprotsesside väljaimemises ükskõik kust väga nutikas. Pole põhjust ka sel puhul arvata, et ühe pankrotiga on püss põõsasse visatud. Saneerimine oli veel eriti kaval nipp selle asja lõputult venitamiseks,“ ütles Teng.

Ta lisas, et kui Tere nüüd kiirkorras maha müüakse, on oht, et teised võlausaldajad peale panga jäävad oma rahast ikkagi ilma. Panga nõuded tagatakse sel juhul esmajärjekorras ja võib juhtuda, et sealt midagi üle ei jäägi.

„Me pole enam tükk aega arvestanud sealt raha tagasi saamisega. Meeldiv, kui see juhtuks.  Mina olen Tere võimalikku müüki algusest pealt teise pilguga vaadanud: kui sealt muud ei saa, siis vähemalt selle, et Eesti piimaturg korrastub,“ lausus ta.

Pank näitab võimu

Urmas Põlluaas, Terelt 400 000 eurot ootava Kuivajõe Farmeri osanik ütleb, et on põllumehena omal nahal tundnud, kuidas pankadel on vaja aeg-ajalt jõudu näidata.

„Täitsa inetu, kuidas ühele Eesti firmale sisse sõidetakse. Ma olen veendunud, et kui meie, põllumehed võlausaldajatena üldse mingi raha kätte saame, siis saame selle Terest, mitte neilt, kes ta kraavi ajavad. Eesmärk on ikkagi see ettevõte jamast välja tuua, Eesti piimaturul on ta ju tegelikult üks korralik tegija, keda ummikusse ajada ei ole mõtet,“ sõnas Põlluaas.

 Tema ei usu, et Elveda pankrot põllumeestele mingit kasu tooks, arvates, et mõistlikum tee on see, kui Tere omanikud klaarivad oma asjad ära ja ettevõtet ise müüvad.

„Panka ei huvita ei põllumehed ega teised võlausaldajad, panka huvitab ainult oma raha.“

Kiirmüük kaupa ahvatlevamaks ei tee

Valio piimatööstus on jätkuvalt seisukohal, et nemad praegustel tingimustel Tere ostmisest huvitatud ei ole. Väljavaade panga korraldatava kiirmüügi korral Tere odavalt kätte saada seda seisukohta Valio juhi Maido Solovjovi sõnul samuti ei muuda, kuid ta lähtub põhimõttest never say never.

Valio juhi Maido Solovjovi sõnul pole Valio hetkel huvitatud Tere ostmisest, kuid ta lähtub põhimõttest "Never say never".

„Loomulikult on Tere portfellis mõned asjad, millest oleksime huvitatud. Tervikvarast me aga huvitatud ei ole, sest palju kattuvaid osi on meil endal olemas, kas või näiteks tootmisliinid, mida meil Terelt vaja ei oleks. Samas usun, et Tere hind tervikvarana on palju suurem, kui ettevõtet osade kaupa müües,“ rääkis Solovjov.

Ta ei tahtnud veel öelda, millised osad Terest võiksid Valiole huvi pakkuda.

Varem Tere ostmise vastu jõuliselt huvi tundnud Farmi piimatööstuse omanikfirma Maag Grupp on aga selle ühe omaniku Roland Lepa kinnitusel endiselt Valiole vastupidisel seisukohal – Maag on Tere ostmisest igal juhul huvitatud.

Häda on ainult selles, et mida rohkem Tere müügiga venitada, seda vähem ahvatlevaks ettevõte muutub.

 „Tere väärtus langeb iga päevaga. Olime valmis maksma selle eest väga palju veel siis, kui Tere oli heas seisus ettevõte. Oleme sellest täna ka huvitatud, aga me pole pokkerimängijad, et me otsiks turult odavamaid asju. Pankrotiprotsessi puhul tuleb enampakkumine ning Tere kiirmüügi korral saab rääkida kehvemast kaubast, mitte odavamast hinnast,“ ütles Lepp.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. September 2016, 07:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing