Pille Ivask • 5. september 2016 kell 5:30

Merkeli partei sai kaotuse

Saksamaa kantsler Angela Merkel  Foto: Scanpix/Reuters

Eile Saksamaal Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa parlamendivalimistel said võidu oodatult sotsiaaldemokraadid, Merkeli Kristlikud Demokraadid pidid tunnistama aga kaotust populistlikule erakonnale Alternatiiv Saksamaa Jaoks (AfD).

Sotsiaaldemokraadid, kes on Mecklenburg-Vorpommerni liidumaal võimul juba 1998. aastast saadik, said esialgsete tulemuste kohaselt 30,3% häältest, vahendab Bloomberg. Teisele kohale platseerus Alternatiiv Saksamaa Jaoks, kes sai 22% häältest, ning alles kolmandad olid Kristlikud Demokraadid 19% suuruse häältesaagiga. Tegu on märkimisväärse kaotusega just ses mõttes, et tegu on Merkeli valimisringkonnaga.

“See tulemus on meie kõigi jaoks mõru maitsega,” kommenteeris Kristlike Demokraatide peasekretär Peter Tauber tulemusi. “On inimesi, kellel on hirmud ja kes muretsevad, ning meie ei suutnud neid rahustada,” jätkas ta.

Saksamaa üldvalimisteni on jäänud vaid aasta ning analüütikute hinnangul võivad praegused valimistulemused anda aimu sellest, mis võiks toimuda järgmisel aastal.

Saksamaa avalikkus on Merkeli peale üpris kuri sõbraliku asüülipoliitika tõttu. Kristlike Demokraatide esindajad on öelnud kriitikutele, et lisaks asüülipoliitikale võiksid inimesed vaadata ka Saksamaa arengut muudes valdkondades, näiteks on riigis väga kõrge tööhõive ning majanduselgi läheb hästi.

Hetkel kuum