Timtšenko valmistub naftat puurima

16. september 2016, 10:07
Endine Gunvori omanik Gennadi Timtšenko.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160916/NEWS/160919831/AR/0/Gennadi-Timtšenko.jpg

Venemaa suurim gaasitootja Novatek, mille kaasomanikud on Gennadi Timtšenko ja Leonid Mihelson, sai koos Itaalia energiahiiglasega Eni õiguse puurida naftat ja gaasi Montenegrole kuuluvast Vahemere osast.

Novateki ja Eni tütarfirmade konsortsium, kus kummalgi ettevõttel on 50% osalus, sõlmis kolmapäeval Montenegro valitsusega kontsessioonileppe rajada neli avamereplatvormi, lootuses puurida sealt süsivesinike segu, vahendas Novatek pressiteates. Projekti haldab Eni. Need neli platvormi rajatakse 1200ruutkilomeetrisele alale, mis asub Montenegro territoriaalvetes, lisab teadaanne.

Novatek (24,76% aktsiatest kuulub Leonid Mihelsonile ning 23,49% Gennadi Timtšenko Volga grupile) ja Eni alustasid puurimisloa taotlemisega juba 2014. aastal. 2015. aastal seljatas vene-itaalia konsortsium kaks konkurenti, ameeriklaste Marathon Oili ja austrialaste OMV ühisfirma ning kreeklaste Energean Oil&Gas ja brittide Mediterranean Oil Gas ühispakkumise. Võitja välja valinud Montenegro valitsus suunas lõpliku otsustuse riigi parlamendile, kes andis tehinguloa alles tänavu juunis.

Montenegro energeetikaminister Vladimir Kavaric rääkis veebruaris kohalikule meediale, et lepingu järgi saavad Novatek ja Eni õiguse neljale puuraugule. Esimeses etapis panustavad Novatek ja Eni 85 miljonit eurot, teises 12 miljonit. Ministri sõnul peab konsortsium tööga alustama veel sel aastal, kontsessioon on määratud 30 aastaks.

Novateki jaoks, kes praegu puurib gaasi vaid Venemaal, peamiselt Siberis, on see järjekordne katse piiri taha laieneda. 2007 septembris sai firma kontsessioonileppega 50% nafta- ja gaasileiukohtade avamise osaluse Egiptuse vetes. Viis aastat hiljem aga väljus projektist, sest esimese puurkaevu varud ei tõotanud kommertsedu.

Koos prantslaste Totali ja Gazprombankiga taotles Novatek ka Küprose rannikul naftaleiukohtade uurimisluba, kuid jäi seal alla sellele samale Enile. Novatek peab plaani ka Iisraelis toimetada, kuid seni on see varus, märkis Mihelson septembri algul.

Kontsessioon Montenegro vetes on Novatekile pigem pilootprojekt, sest sealsed maapõuevarud ei ole täpselt teada. Vahemerd on peetud perspektiivikaks nafta- ja gaasi leiukohaks, viimase kümne aasta jooksul on avastatud suuri leiukohti Iisraeli ja Egiptuse vetest. Kuna Montenegro uuritav ala asub väga lähedal Euroopa Liidu piirile, siis tähendab see seda, et juhul, kui Novatek ja Eni sealt näiteks gaasi leiavad, pole neil probleemi selle realiseerimisega, arvestades kontinendi kasvavate vajadustega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. September 2016, 10:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing