Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Liisa Oviir loob riigipanka

    Valitsuse laual on ettevõtlusminister Liisa Oviiri plaan teha KredExist riiklik arengupank, mis võib saada kinnitust juba lähema kuu jooksul. Erapankade praegused ja endised juhid laidavad plaani maha.

    KredExist pangaks ümberkujundamise idee kerkis avalikkuse ette talvel, kuid sellest on räägitud juba aastaid. Pangaplaani on heaks kiitnud ka väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon, kes on näinud lootust leida sealt endale täiendavaid rahastusvõimalusi. Nüüd on riigipanga idee jõudnud valitsuse lauale. 
    „Ma näen ideaalis, et KredEx peaks pakkuma selliseid finantsinstrumente, kus finantsturg veel ei toimi või teatud juhtudel enam ei toimi,“ selgitas Oviir uue panga loomise põhjusi. Kui KredEx soovib tulevikus kaasata raha rahvusvahelistelt võlakirjaturgudelt või leida täiendavaid investeeringuid või teisi turu osapooli, siis oleks Oviiri sõnul vajalik minna üle sihtasutuse vormist aktsiaseltsi või äriühingu vormi. „Ma usun, et selle kokkuleppe me saavutame lähima kuu jooksul,“ märkis Oviir, pidades silmas valitsuse heakskiitu.   
    KredExist panga tegemise mõte sai Oviiri sõnul alguse vajadusest rahastamistoodete järele, mida kommertsturg praegu ei paku, alustades mikrokrediidist ja lõpetades pikaajalise tööstuslaenuga. „Need on need asjad, mis on vajalikud ettevõtjatele, aga on vajalikud ka riigile ettevõtluskeskkonna arendamiseks,“ toonitas Oviir. See ei ole kuidagi turule lisaks trügimine, vaid eesmärk on aidata ettevõtjat seal, kus on vaja, lisas ta.
    Oviir küll möönis, et äriühingu puhul eeldatakse kasumi saamise soovi, aga KredExi puhul see välistataks, mida saaks sätestada kas vastava seaduse või normiga. Sellist praktikat tema sõnul maailmas kasutatakse. „See ei ole riigile lisakasumi teenimise koht, vaid miski, mis aitab turutõketest üle saada,“ lausus minister.
    KredEx jäägu oma liistude juurde
    Praegused ja endised pangajuhid on kahtlevad, kas üks riikliku taustaga finantseerimisasutus suudaks laenuturule trügides kuidagi ettevõtlust edendada ja aidata turutõketest üle saada. Nad ei nõustu väitega, et turg ei paku teatud liiki laenu, pigem on probleem ikka kas vales suhtluses või idees, millele laenurahale soovitakse.
    „Garantiiskeemina, kindlustajana ning riskide jaotajana on KredExil oma roll, aga riigipangale ma päris kindlasti mingit vajadust ei näe. Ei riigi- ega munitsipaalpangale. Neid harjutusi on maailmas tehtud küll ja küll, häid tulemusi on sealt vähe,“ leidis pikaajalise panganduskogemusega praegune LHV Grupi juht Erkki Raasuke.
    Ka endine Danske Panga juht Aivar Rehe hindas KredExi senist tegevust. Ent ta soovitas, et kui me tahame ettevõtlust enam toetada, siis pigem võiks üle vaadata KredExi riskipoliitika, mida võib-olla annaks veidi lõdvendada, võimaldades suurema riskiga projektidele erinevat tüüpi garantii-instrumente, mis aitaks pankadel laene anda. „Selline suund on õige edasiliikumiseks,“ leidis Rehe.
    Laenu asemel omakapital
    Raasuke ei uskunud, et KredExil võiks tekkida vajadus finantseerida mingil põhjusel kommertslaene, olgu nendeks mikroettevõtted või piiriüleste tehingute tegemine. Üleüldse kõhkles ta laenamise kontseptsioonis. „Väga tihti, kui mitte öelda läbivalt unustatakse ära, et on olemas omakapital, mis tänapäeval on kergemini saadav ja kaasatav kui kunagi varem. Seda ka täiesti mikro- ja alustava ettevõtte puhul,“ lausus ta.
    Raasuke mõistis hukka suhtumise, et kui mul on väga pisike tükk raha, siis justkui oleks ühiskonnal kohustus mulle leida juurde laenuraha. Laen on tema sõnul kontseptuaalselt võimalik siis, kui on näha laenu teenindamiseks tekkivat rahavoogu. „Kui see rahavoog on veel ebakindel või kui seda ei ole tekkinud, siis on see instrument omakapital,“ märkis ta. Rehe soovitas enne, kui tõtata riigipanka tegema, Pangaliiduga maha istuda ja ettevõtluse rahastamise kitsaskohti arutada.

    Tulevik võiks olla see, et pakkuda ettevõtetele finantseerimist senisest veelgi suuremas mahus. Loomulikult nendes niššides, kus eraturg ei ole valmis seda mõistlikel tingimustel tegema.

    Lehar Kütt,
    KredExi juht
    KredEx kui iseseisev finantsasutus
    KredExi muutmise ajakavast ja rahasummadest on veel vara rääkida, sest ümberkorraldus vajaks esmalt valitsuse heakskiitu, rääkis ettevõtlusminister Liisa Oviir. 
    "Hetkel saame rääkida praeguse olukorra analüüsist ja ettevõtlusministri tulevikuvisioonist, mille eesmärk on Eesti ettevõtluskeskkonna parandamine," märkis minister. Tema sõnul peab eraturu, ettevõtlusorganisatsioonide ja riigi tööjaotus süsteemsemaks muutuma.
    Praegu pakub Oviiri sõnul Eestis üle kümne riikliku struktuuri ettevõtlusega alustamiseks või selle edasiarendamiseks toetusi ja teenuseid. Lisades kohalikud omavalitsused, suureneb asutuste arv kordades. Ettevõtjate hinnangul on Eesti suuruse riigi jaoks ettevõtlust toetavaid asutusi liiga palju. „Seega on oluline korraldada ettevõtluse toetamine riigis ümber nii, et ettevõtja läbib riigilt toe saamiseks vaid ühe teekonna, mis võimaldab talle saada kasu erinevate asutuste meetmetest, kui see on tema terviklikuks arenguks vajalik. Sellise nn ühe värava loomine ettevõtjale näeb käesoleva projekti puhul ette esmalt tervikliku ettevõtjatele suunatud kliendihalduse kordategemist,“ lausus Oviir.
    Tänase EASi baasil keskse asutuse ülesanne oleks Silla sõnul uuendusmeelsete eksportööride pealekasvuks ja kõrge lisandväärtusega töökohtade loomiseks parimate arengutingimuste pakkumine, samuti välisinvesteeringute kaasamine, turismi areng ja Eesti tuntuse suurendamine maailmas. „Selle tööd toetab iseseisva finantsasutusena aktsiaselts KredEx, mis vastutaks kõigi riigi pakutavate finantsteenuste, näiteks laenude, käenduste, tagatiste, riskikapitali võimaldamise eest ning tegeleks aktiivselt ettevõtete toetamiseks täiendava kapitali kaasamisega,“ ütles Oviir.

    Loodud 2001. aastal.

    Looja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

    Finantsasutus, mis aitab Eesti ettevõtetel kiiremini areneda ja turvaliselt välisturgudele laieneda. 

    Pakub laene, riskikapitali, krediidikindlustust ja riigi garantiiga tagatisi.

    Jaguneb kolme valdkonda: ettevõtlus- ja eluasemevaldkond, krediidikindlustus.

    Alates asutamisest on teeninud kasumit kokku 7,2 mln eurot.

    2015. a  käendas ning rahastas 401 ettevõtet summas 66,3 mln eurot.

    2015. a võimaldas ettevõtetel pankadest ja sihtasutusest endast kaasata täiendavat finantseerimist summas 112,3 mln eurot. Toetatud ettevõtetes töötab kokku 9 930 inimest.

    Allikas: KredEx

    KOMMENTAAR
    KredExi juht Lehar Kütt
    Üks on KredExi juriidilise vormi muutmine, palju suurem küsimus on KredExi mandaadi suurendamine. Kui me ajalooliselt oleme tegelenud pankade väljastavate laenude käendamisega, siis järjest rohkem oleme hakanud ka otse ettevõtteid finantseerima. Oleme hakanud riskikapitali tegevussuunda arendama. Tulevik võiks olla see, et pakkuda ettevõtetele finantseerimist senisest veelgi suuremas mahus. Loomulikult nendes niššides, kus eraturg ei ole valmis seda mõistlikel tingimustel tegema. See on kindlasti oluline põhimõte, millest tuleb lähtuda – mitte eraturuga konkureerida ega isegi neid mingitest turuniššidest eemal hoida. 
    KredExi mandaadi suurendamine ei nõua riigilt lisaraha, kuna oleme praegu päris hästi kapitaliseeritud. Juriidilise vormi muutmise mõte olekski see, et KredEx saaks ise raha kaasata finantsturgudelt, olgu selleks siis laenud rahvusvahelistelt finantsinstitutsioonidelt, miks mitte võlakirjade emiteerimine. Sihtasutuse puhul on need võimalused natuke piiratud. 
    Lisaks mikro- ja alustavate ettevõtete laenude väljastamisele, piiriüleste tehingute finantseerimisele tahaks KredEx hakata väljastama pika tasuvusajaga projektidele laenu. Kommertspangad enamasti pikema tähtajaga kui viieaastaseid laene ei väljasta. Küll tehakse pikemaid graafikuid, aga tähtaeg on ikkagi viis aastat. On objekte, kus tasuvusajad on olulisemalt pikemad, seetõttu oleks mõistlik, et laenude tähtajad on pikemad.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.