Sirje Rank • 22. september 2016 kell 8:45

Leedu majanduses on tõsised riskid

Leedu rahvarõivais taidlejad selle kuu algul Vilniuse festivalil  Foto: Scanpix/Reuters

Reitinguagentuur Moody’s avaldas täna ülevaate Leedu majandusest, milles hoiatab riskide ees, mis eelkõige johtuvad negatiivsetest demograafilistest trendidest.

Need võivad perspektiivis ohustada nii Leedu konkurentsivõimet kui ka riigi rahanduse jätkusuutlikkust, märgib Moody’s.

Agentuur prognoosib Leedule tänavu 2,5% ja tuleval aastal 3,3% suurust majanduskasvu pärast läinud aasta suhteliselt nõrka 1,6% suurust SKP kasvu. Tugev kasvuvedur on eratarbimine – palkade nominaalkasv ületas teises kvartalis aasta baasil 8%.

Suurimad väljakutsed Leedu majanduses on seotud tööpuuduse struktuuri ning negatiivsete demograafiliste trendidega. Pikaajalise töötuse määr on alanenud 3,3%-le, kuid muret teeb noorte suur tööpuudus, milles kajastub oskuste mittevastavus tööturu vajadustele. See on viinud ka suurele väljarändele.

Negatiivsed demograafilised trendid vähendavad tööjõu hulka, pärsivad konkurentsivõimet, nõrgestavad majanduskasvu potentsiaali ja võivad perspektiivis ohustada riigi rahanduse jätkusuutlikkust, hoiatab Moody’s.

Palkade kasv Leedus on alates 2013. aastast olnud tootlikkuse kasvust kiirem, mis samuti õõnestab konkurentsivõimet. Lisaks prognoositakse, et Leedu rahvastiku kiire vananemine kasvatab avaliku sektori kulusid aastaks 2060 2% ulatuses SKPst.

Moody’se reiting Leedule on A3 stabiilse väljavaatega.

Hetkel kuum