Holsmer: Siim Kallase jutt on äärmiselt inetu

Reformierakonna liige Remo Holsmer  Foto: Andres Haabu
Eliisa Matsalu • 14. oktoober 2016 kell 10:26

Äärmiselt ebaõiglane ja inetu, et Reformierakonna auesimees räägib uue erakonna loomisest, leiab Reformierakonna ja riigikogu liige Remo Holsmer.

Siim Kallas rääkis Äripäevale antud intervjuus, et tunneb end ebaõnnestunud presidendivalimiste järel petetuna ega välista uue erakonna loomist.

Kallase erakonnakaaslase Remo Holsmeri sõnul on Kallase jutt ebaõiglane ja inetu. Eriti on see ebaõiglane nende erakonnakaaslaste suhtes, kes teda riigikogus ja valijakogus presidendivalimistel toetasid. „Reformierakonna häältest poleks mitte kuidagi üksi piisanud, et presidenti ära valida, ja Reformierakonna tõttu Kallas presidendiks valimata ei jäänud,“ ütles ta. „Reformierakonna saadikud ei saa vastutada selle eest, miks Kallas ei saanud hääli sotsidelt, IRList, valimisliidust ja Keskerakonnalt. Selle taustal rääkida uue erakonna loomisest on väga kummaline. Põhjused ja tagajärg on minu meelest väga sassi läinud.“

Holsmer mõistab, et kõik presidendikandidaadid on pidanud hingama sisse-välja ja kohanema olukorraga. „See on inimlikult arusaadav. Kuid reaktsioonid, mis ma tänasest Äripäevast lugesin, on minu jaoks vastuvõetamatud. Eriti uue erakonna loomise jutt,“ rääkis Holsmer.

„Mina soovitaksin Kallasel hoopis rahulikult erakonnakaaslastega rääkida ja mitte alustada neid läbirääkimisi läbi meedia,“ ütles ta.

Rõivase tool ei kõigu 

Keskerakonna liige Kadri Simson ütles täna, et Taavi Rõivas vahetatakse Reformierakonna sisepingete tõttu kevadeks välja. Holsmeri sõnul ei vasta see aga tõele. „See on klassikaline teise erakonna spinn sooviga tekitada sedasama küsimust, kas see vastab tõele,“ ütles ta. „Rõivas on valitsuse juht ja erakonna esimees ning kuskil mingi tool ei kõigu. Pole küsimustki,“ lisas ta.

Küsimusele, kas presidendivalimiste järel on Reformierakonnas suuremaid sisepingeid tekkinud, vastas Holsmer pika mõttepausi järel eitavalt. „Tulemus on see, et Kersti Kaljulaid on Eesti president ja Eesti sai endale hea presidendi,“ ütles ta. See, et igas erakonnas olid tulised debatid, kes võiks olla konkreetse erakonna kandidaat või president, oli Holsmeri sõnul asjakohane ja loogiline. „Küsimus ongi selles, kuidas nüüd kandidaadid olukorraga lepivad,“ ütles ta.

Holsmer lisas, et Reformierakonna fraktsioonis ei näe ta pärast valimisi erakonnasisest suurt tüli. „President on valitud, seekord läks nii. See on elu, töö läheb edasi,“ ütles ta, lisades, et ükski erakond ei saa presidendivalimiste tõttu tegevust lõpetada.

Hetkel kuum