Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas Setu Veis PRIAst toetust lüpsis

    Prokuratuur esitas süüdistuse kontserni Ekso omanikule Egrit Viitkinile, kes on peaosaline seitsmes kuriteoepisoodis, kus on mängus PRIA-le saadetud valearved ja lähedaste skeemidesse tõmbamine.

    „Viitkin oli naaber, ehitas loomade kokkuostupunkti. Ja kujutage ette, nad Eero Mikenbergiga said seal tuttavaks! Kuna minu laut ja tapamaja asusid Viitkini maa peal, siis Mikenberg läks Viitkini juurde. Said suurteks sõpradeks,“ meenutas talumees Mati Rent. Ta on kohtusse antud koos Viitkini ja Rein Kilgi vana võitluskaaslase Eero Mikenbergiga. Meestele esitatud soodustuskelmuse süüdistused on seotud PRIA-lt euroraha küsimisega.
    Rent on kindel, et Viitkin pole sama masti mees nagu Mikenberg. „Vaadake, Viitkin on isegi Eesti rikaste edetabelis. Kes seda toetust ei taha, kui põllumajandusega tegeleb? Tänuväärt töö, et seda teeb, aga Mikenberg tõmbas lohku.“
    Viitkin soovis kolmele firmale toetust, kuid lõpuks kogunes hoopis seitse kuriteoepisoodi. Prokuratuur leiab, et Viitkin mõtles koos Mikenbergiga välja ebaseaduslikke skeeme ja kasutas sisuliselt varifirmasid, mille omanikud või juhatuse liikmed olid tema lähedased, äripartnerid või tuttavad.
    Viimastele tähendas see tänavu sügisel kohtupinki istumist. Kahtlustus on esitatud Viitkini abikaasale Kadile ja õemehele Erki Aniottile, kes vältisid Äripäevaga sel teemal rääkimist.
    Kusjuures, aastal 2014 asus Egrit Viitkin kõigi kolme süüdistuses mainitud firma omanikuks ja juhatuse liikmeks.
    Osaleb naljateatris
    Egrit Viitkin sõnas esmalt, et tal ei ole kommentaare, mida anda. „See on naljategemine rohkem. Algusest lõpuni. Naljateater,“ iseloomustas ta siiski kohtuprotsessi. „Meie oleme kõik õigesti teinud, selles ei ole kahtlustki.“
    Süüdistus kirjeldab, kuidas näiteks valearveid koostati. Viitkin kinnitab, et seda ei ole tehtud ja tõendid on prokuratuurile esitatud. „Kui nad ei oska neid lugeda, siis… Aga räägiks ehk millestki paremast.“
    Võrumaa mees Viitkin mõtles kuus aastat tagasi, et oleks vaja Põlvamaal Sika veiselauta rekonstrueerida ja püsti panna lüpsikoda ning osta seadmed. Selleks tundus Viitkinile piisav summa 7,8 miljonit krooni ehk pea 500 000 eurot.
    Kuid siis kerkis probleem. Ekso Farm tahtis samal ajal umbes poolt miljonit eurot ka Vapa lauda töödeks, kuid PRIA reeglid ütlesid, et sama suurt summat kontserni kuuluvale ettevõttele programmiperioodil rohkem ei anta. Sika laut aga kuulus kontserni ettevõttele Ekso Agro.
    Nii läksid käiku skeemid, millega PRIA nõuetest mööda minna. Sika lauda kinnistu liikus ettevõttele Setu Veis, kus oli juhatuses Viitkini abikaasa Kadi. Naine ei olnud Setu Veise omanik ja juht algusest peale, vaid asus uude rolli mõni päev enne kinnistu ostu. Setu Veise endine omanik oli praeguseks Panamale peidetud firma Gateway, mille taga omakorda oli Eero Mikenberg.
    Kinnistu maksis 965 000 krooni. Tehing toimus, kuid tegelikkuses jäi ära reaalne tasumine. Maksmine oli süüdistuse põhjal näilik, sest Setu Veisel polnud raha. Et tehing näiks õige, andis Viitkini firma Ekso AS laenu Setu Veisele, kust läks rahasumma edasi Ekso Agrole, viimane kandis raha juba laenuandjale Eksole. Raharingi läbinud summat Setu Veis tagasi ei maksnud. Küll pani teele mitu taotlust PRIA-le.
    Süüdistuse sisu
    Ettevõte Setu Veis (vana nimega SMS Market)
    Taotlus number 1.
    Setu Veisel ei olnud PRIA-le vajalikku müügitulu näidata. Seetõttu koostasid Viitkinid ja Mikenberg enne taotluse esitamist valearveid. Arvete tellija oli süüdistuse järgi Egrit Viitkin ja faktiline koostaja Mikenberg. Taotlemiseks vajaliku dokumentatsiooni kokkupanemist ja muid asjaajamisi korraldas Mikenberg Viitkini tellimusel, seisab süüdistuses.
    Peale selle läks käiku kahtlase maiguga hinnapakkumine. Viitkinid, Mikenberg ja UPA Building leppisid kokku, et viimane võidab.
    Süüdistuse põhjal esitasid ka Kental Ehitus ja Krona Teetööd pakkumise, mis olid kallimad UPA Buildingu omast. Sealjuures küsis UPA Building summat, mis oli reaalsest ehitushinnast kopsakam, mis tähendas, et investeeringu saanuks teha väikese omafinantseeringuga või täiesti ilma.
    Seejärel palus Setu Veis PRIA-lt investeeringutoetust. Kusjuures taotluse menetlemise ajal „kolisid“ ka mõned Ekso Agro loomad Setu Veise nimele, kuigi tegelikult jäid Ekso Agro bilanssi. See samm tehti, sest firmal oli õigus rahale, kui tegeleb looma- või linnukasvatusega.
    Toetust PRIA ei andnud, sest Setu Veis jäi teistele taotlejatele alla. Ka vaidlustusest polnud kasu.
    Taotlus number 2.
    Viitkinid ja Mikenberg tahtsid süüdistuse järgi PRIA-lt 27 600 eurot vaaluti ja kaaruti ostmiseks. Taas läksid süüdistuse põhjal käiku valearved. PRIA nõustus raha jagama, kuid peagi muutis meelt, sest ametnikud avastasid müügituluga manipuleerimise. Toetus jäi välja maksmata.
    Taotlus number 3.
    Järgmise, 2011. aasta sügisel üritas Setu Veis lauda rekonstrueerimiseks PRIA-lt uuesti toetust saada, seekord 493 500 eurot. Prokuratuur leidis, et juba aasta varem koostasid Viitkinid ja Mikenberg valearveid, kuigi tootmist ja müüki polnud. Hilisema arvega müüs Setu Veis justkui heina SIA Ekso Latviale, mis on Egrit Viitkinile kuuluva Ekso ASi transporditehnika ostu, müügi ja rendiga tegelev tütarfirma. Hinnapakkujana tuli jälle mängu UPA Building.
    PRIA keeldus raha andmast, sest märkas taas manipuleerimist müügituluga.
    Taotlus number 4.
    Aastal 2011 küsis Setu Veis PRIA-lt raha põllumajandustehnika ostmiseks. Kuna Ekso kontsern ei sobinud taotlejaks töötajate liiga suure arvu tõttu, palus toetust Setu Veis. Prokuratuuri süüdistuse järgi tegutsemise käekirjas muutust ei olnud – PRIA-le saadetud dokumentide seas leidusid valearved. PRIA avastas ka sel korral müügituluga manipuleerimise ning ei olnud nõus rohkem kui 70 000 eurot Setu Veisele maksma.
    Ettevõte MegaRunner
    Firma MegaRunner esitas PRIA-le ühe taotluse. Ettevõttes vahetus 2010. aasta suvel nii juhatuse liige kui ka omanik. Firma muutis ka tegevusala. Kaubavedude korraldajast sai äri- ja juhtimisnõustaja.
    Prokuratuuri hinnangul sõltus firma uus omanik ja juht tööalaselt Egrit Viitkinist, kes juhtis tema asemel MegaRunnerit. Egrit Viitkin ja tema abikaasa Kadi tegelesid ka raamatupidamisega ning neil oli õigus firma kontot kasutada. MegaRunner oli süüdistuse järgi Egrit Viitkinile oluline, sest mehega seotud ettevõtted ei sobinud PRIA toetuste taotlejaks.
    MegaRunner küsis maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetust. Kõlava nimega toetusega tahtis Viitkin rekonstrueerida kahte lauta elusloomade oksjonikeskuseks.
    Prokuratuur kirjeldab süüdistuses, kuidas Egrit Viitkin, Mikenberg ja kolmandad isikud muutsid 2009. aasta käibedeklaratsiooni, kuhu läks muuhulgas kirja arve SIA Ekso Latviale, kuigi ettevõttele ei olnud MegaRunner teenust osutanud.
    Muutusi ei olnud ka hinnapakkumises. Taaskord oli võitja UPA Building, mille alltöövõtja olnuks Egrit Viitkini firma AS Ekso. Peale müügitulu ja hinnapakkumise esitas MegaRunner valeandmeid varasema tegevusala ja tegutsemisaja kohta. Samuti valetas firma, et tahab oksjonikeskust rajada, seisab süüdistuses. Hoones oli algusest peale plaanis jätkata Ekso Calves Tradingu tegevust kogumiskeskusena. Oksjonikeskusest tehti juttu, et teenida rohkem punkte innovaatilisuse eest.
    PRIA määras ettevõttele 300 000 eurot, kuid müügitulu ja ehitushindadega manipuleerimise tõttu peatas raha maksmise.
    Ettevõte Veskivilly (endise nimega Ekso Service)
    Taotlus number 1.
    Aastal 2010 ärinime vahetanud Veskivilly kaudu üritas Egrit Viitkin süüdistuse järgi koos õemehe Erki Anioti ja Eero Mikenbergiga PRIA-lt välja petta 300 000 eurot, et Ekso Farmile kuuluvasse kuivati- ja veskikompleksi seadmeid osta.
    Kuna Ekso Farm ei vastanud PRIA nõudmistele, siis panustasid mehed Veskivillyle. Enne taotluse esitamist vormistas Viitkin enda asemele Veskivilly omanikuks ja juhiks õemehe. Veskivilly nimele vormistati hoonete rendileping ja valetati müügitulu kohta, selleks muudeti korduvalt majandusaasta aruannet.
    Kuna teiste ettevõtete taotlused teenisid rohkem punkte, ei õnnestunud Veskivillyl toetust saada.
    Taotlus number 2.
    Järgmise taotlusega oli Veskivilly edukam, kui küsis pea 97 700 eurot veski- ja kuivatihoone rekonstrueerimiseks. Ettevõte vahetas taaskord omanikku ja juhatust – Veskivilly eesotsa asus Kadi Viitkin. Eero Mikenberg, Egrit Viitkin ja Erki Aniott panid koostöös kokku valearve müügitulu suurendamiseks. Ehitajatest oli taas parim UPA Building.
    PRIA otsustas firmale toetust anda. Hiljem, pärast tehtud katusetöid esitas selleks volitatud Egrit Viitkin kuludeklaratsiooni, mille järgi oli osale töödest läinud tegelikkusest peaaegu poole rohkem raha.
    Veskivilly pidi suu rahast puhtaks pühkima, sest PRIA mõtles ümber, viidates müügituluga manipuleerimisele.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.