Mait Kraun • 21. oktoober 2016 kell 23:01

Kas Hiina suudab oma majanduse rööpas hoida?

Hiina lipp  Foto: EPA

Hiina majandus kasvab jõuliselt edasi, aga riigi probleemid pole kuhugile kadunud, kirjutab CNN Money.

Aasta alguses kardeti, et Hiina majandus „maandub raskelt“ ning kasvu aeglustumine saab olema järsk. Seda ei ole juhtunud, aga suuremaid probleeme pole samuti lahendatud. Kõige suuremat muret tekitab maailma suuruselt teise majanduse kasvav võlakoorem.

Esialgu vaadates tundub olukord küllaltki stabiilne. Esimeste hinnangute kohaselt kasvas Hiina majandus kolmandas kvartalis 6,7 protsenti (võrreldes eelmise aasta sama ajaga). Sama majanduskasv oli Hiinas ka esimeses ja teises kvartalis.

Terve 2016. aasta kasvuprognoos on 6,6 protsenti, mis on eelmise aasta omast madalam (2015. aastal oli kasv 6,9 protsenti). Sellegipoolest on number kooskõlas valitsuse kasvueesmärgiga, mis on 6,5-7,0 protsenti. Tegemist pole sugugi halva näitajaga, arvestades seda, et lääneriikide kasv tammub ühe või kahe protsendi ümber.

Tõsi, paljud eksperdid on kahtluse alla seadnud Hiina valitsuse andmete õigsuse. Mõned on isegi välja andnud omaenda hinnanguid majanduskasvu kohta.

„Ajaloo suurim mull“

Investorite jaoks tekitab palju muret riigi suuremate linnade kinnisvaraturg. Miljardärist kinnisvaraärimees Wang Jianlin hoiatas septembris, et Hiina kinnisvaraturg on jõudnud „ajaloo suurimasse mulli“.

Mull on hiinlaste jaoks küllaltki tundlik sõna, sest eelmisel aastal toimus seal suur aktsiaturu krahh, mis hävitas miljonite investorite säästud. Arvati, et Peking ei lase turgudel langeda, aga kõik läks vastupidi.

Valitsus küll püüdis aktsiaturgude langust peatada, aga asjatult. Nüüd kardetakse, et kinnisvaraturu langust (kui see peaks juhtuma) ei suudeta samuti peatada.

Kinnisvaraturg hakkab langema

Wangi sõnul on probleem selles, et hinnad jätkavad Hiina suurimates linnades kiiret tõusu, aga tuhandetes väiksemates linnades hinnad hoopis langevad ning paljud eluasemed on jäänud tühjaks.

Suured linnad püüavad oma kinnisvaraturgu jahutada ja eksperdid prognoosivad, et hinnad hakkavad peagi langema.

„See ei pruugi finantsstabiilsust siiski niivõrd palju mõjutada,“ ütles Capital Economicsi Hiina ökonomist Julian Evans-Pritchard. „See saab olema aga järjekordne takistus majanduskasvule.“

Ökonomistid ootavad, et Hiina majanduskasv aeglustub 2017. aastaks 6,3protsendini.

Äriinvesteeringute kasv aeglustub

Lisaks sellele ütlevad analüütikud, et muret tasub tunda ka ettevõtete äriinvesteeringute aeglustumise pärast.

Äriinvesteeringute kasvu langus „ohustab märkimisväärselt Hiina majanduskasvu,“ teatasid HSBC panga ökonomistid. Nende sõnul on Hiina ettevõtjad majanduse osas pessimistlikult meelestatud.

„Eraettevõtted ei taha oma ärisid laiendada,“ ütlesid ökonomistid.

Tõsi, Hiina riigiettevõtete investeeringud on aidanud olukorda parandada. Seda on tehtud aga laenuraha abiga ning kardetakse, et Hiina jätkab võlakoorma kasvatamist ning vajalikke reforme ei tehta. Hiljuti teatas Rahvusvaheline Valuutafond, et Hiina ettevõtete võlamahud on kasvanud väga suureks.

Hiina valitsus püüab luua tarbimisel põhinevat majandust. Osaliselt on neil see õnnestunud, aga analüütikute sõnul on väga palju tööd veel teha.

„Kui Hiina ei suuda järgmise aasta või kahe jooksul agressiivseid reforme ellu viia, siis väheneb investorite entusiasm ning potentsiaalne majanduskasv,“ ütles IHS Global Insightsi Hiina ökonomist Brian Jackson.

Hetkel kuum