Raasuke: LHV andis mu vabaks

Erki Raasukesel on isiklik osalus LHV pangas, aktsiad maha müüma ta uue ameti tõttu ei torma  Foto: Andres Haabu
Kaisa Gabral • 24. november 2016 kell 8:45

Pärast kolmeaastast töötamist LHV Group juhina sai Erkki Raasuke võimaluse vahetada väljakutset ja panka ning asuda juba uuest aastast tööle loodavasse Nordea ja DNB ühendpanka, sest LHV päästis ta konkurentsipiirangust.

Helistades Raasukesele on tema telefon stabiilselt kinni – kogu meedia soovib ju teada, mis hea mainega tippjuhil juhtus, et ta kodumaisest pangast lahkub ja alles loodava ühendpanga juhiks tahab minna.

Kui Raasuke lõpuks telefonile vastab, teatab ta, et tal on aega rääkida 30 sekundit. Ilmselgelt liiga vähe. Ta selgitab, et ta lihtsalt ei saa praegu veel mitte midagi öelda. “Ma ei taha olla tõrges, aga oleks ebaviisakas uue organisatsiooni teemasid meedias juba käsitleda,” lausub Raasuke.

“Teavitamine tuleneb börsireeglitest. Ma pole uues organsatsioonis mitte kellegagi kohtunud ja loomulikult ma ei hakka enne selle projekti algust midagi meedia teel selgitama. Kõigepealt on vaja inimestega kokku saada ja siis hakata vaatama tulevikku,” selgitab Raasuke.

“LHV on olnud äärmiselt suuremeelne”

Kui tavapäraselt on panganduses töötavatel tippjuhtidel konkurentsipiirang, mille tõttu nad samas valdkonnas kohe tööle asuda ei saa, siis LHV on otsustanud Raasukesele teha suure erandi. Raasuke nimelt alustab uues ametis juba uue aasta alguses.

LHV on olnud äärmiselt suuremeelne. Nad otsustasid mu vabaks anda,” seletab Raasuke telefonis. Küsimusele, miks nad nii tegid, soovitab ta vastust otsida juba LHV omanike ja juhtkonna käest.

Raasuke ei taha otse vastata ka küsimusele, kes ta ühendpanka tööle kutsus. “Sellised protsessid algavad läbi värbamisagentuuride ja jõuavad lõpuks välja nende inimesteni, kes seal taga on. See ei ole nii, et keegi tuttav võtab telefonitoru ja lihtsalt helistab,” räägib Raasuke ja lisab, et ei hakka detaildesse laskuma.

Kivi alla peitu

Tegelikult ei taha Raasuke üldse enam avalikkuse ees olla. “Liiga palju olen ma igal pool ilmunud. Kui üldse, sis tahaks pigem kuskile kivi alla peitu pugeda,” lausub Raasuke telefonis naerdes. Ometi ei saa ta seda ilmselt lähiaastail teha, kui asub juhtima suurpanka. “See on seal operatiivne töö. Avaliku sektori asjadele tuleb mõneks ajaks joon alla tõmmata. Siis saab selle aja suunata rohkem organisatsiooni ja klientide poole, mitte avalikkuse poole,” seletab Raasuke.

Teades, mis probleemid on juba praegu ühendpanga ühel üksusel – Nordea Eestis üle aasta väldanud konflkt panga ja selle töötajate vahel – peab Raasuke vaatamata kõigele ametit huvitavaks väljakutseks. Vähemalt selline mulje jääb tema jutust. “Seda peaks kuskilt arsti käest küsma,” vastab Raasuke naerdes küsmusele, miks ta tahab minna tööle ühendpanka, mille ühel harul on probleemd tagataskus.

Hiljem Raasuke lisab, et talle tegelikult meeldib olla rohkem juhtivas ja eestvedavas rollis, kui nõuandvas rollis ning tema jutust võib välja lugeda, et uues ametis saab ta rohkem asju juhtida.

“Mu senine taust on päris sobiv. Mis ei tähenda, et ei võiks ebaõnnestumisi tulla – alati võib. Aga inimene peab ju tööd tegema, teie tulete ka ju hommikul tööle?” selgitab Raasuke, mis ajendas teda uut positsiooni vastu võtma.

LHV aktsiad jäävad alles

Erkki Raasuke omab ka parajat kogust LHV aktsiaid. Täpsemalt on tal 81 436 aktsiat ehk 0,3212% osalus pangas eraisikuna. Raasuke on otsustanud, et aktsaid ta veel müüa ei plaani. “See on isiklik investeerimisotsus. See, mis ja kuidas nendega edasi käitun, ei allu enam börsireeglitele. Aga ma võin öelda, et ma ei torma midagi kuskile müüma, absoluutselt mitte,” kinnitab Raasuke.

Eile toimunud LHV Groupi nõukogu koosolekul esitas grupi senine juhataja Erkki Raasuke nõukogule oma lahkumissoovi. Nõukogu plaanib Raasukese lahkumisavalduse rahuldada 5. detsembril ja valida samast kuupäevast grupi uueks juhatajaks Madis Toomsalu, teatas ettevõte börsile. LHV Groupi nõukogu liikmed on Andres Viisemann, Tiina Mõis, Hannes Tamjärv, Heldur Meerits, Raivo Hein ja Tauno Tats.

Erkki Raasuke asub esialgu Nordea ja DNB ühendpanga valdusettevõtte tegevjuhi ja juhatuse esimehe ülesandeid täitma hiljemalt jaanuaris 2017. Loodava panga nõukogu esimeheks saab Nils Melngailis, kes on praegu Londoni investeerimisfirma Centerbridge Partners töökorralduse eest vastutav juhtkonna liige. Melngailis asub nõukogu esimehe kohale ühendpanga valdusettevõttes. Raasuke ja Melngailis juhivad kuni tehingu toimumiseni ühendpanga üleminekuprotsesse. Tehingu toimumise järel võtavad Raasuke ja Melngailis oma kohustused üle ühendpangas vastavalt tegevjuhi ja nõukogu esimehena.

Tehing sõltub regulaatorite heakskiidust ja tingimustest ning plaanitakse lõpuni viia 2017. aasta II kvartalis. Kuni kõikide vajalike kinnituste saamiseni tegutsevad mõlemad pangad eraldi.

Hetkel kuum