Maanteeameti skandaalne eksjuht hakkab idandeid müüma

Maanteeametist aastaid tagasi skandaaliga lahkunud Tamur Tsäkko proovib kätt ettevõtluses.  Foto: Andras Kralla
Piret Reiljan • 30. detsember 2016 kell 7:45

Maanteeametist riigi kulul lustireisimise tõttu vallandatud Tamur Tsäkko asutas koos maanteeameti praeguse ametnikuga ettevõtte, mis hakkab müüma tervislikku toitu.

„Plaanis on hakata müüma tervislikku toitumist hindavatele klientidele salateid, idandeid ja võrseid,“ ütles maanteeameti õigusosakonna juhina töötav Kristo-Taavi Ruus. Tsäkko ja Ruus asutasid selleks tänavu septembri lõpus OÜ Fringilla, mille omanikud on nad võrdselt ja juhatuse liige on Ruus.

„Tegemist on alles alustava ettevõttega ja paljuski on tegevus veel idee tasandil,“ sõnas Ruus ja lisas, et täpsemaid kommentaare jagavad nad hea meelega siis, kui ideed hakkavad realiseeruma.

„Meie tutvus on pikk,“ sõnas Ruus äripartner Tsäkko kohta. Küsimusele, kuidas ühendab Ruus ametnikutöö ja ettevõtluse, vastas ta, et ettevõtte tulevane valdkond ei kattu üheski aspektis maanteeameti tegevusega. „Ning kuna ettevõtte tegevus ei ole aktiivne, siis pole ka ajalist takistust. Kõik vajalikud tegevused, kui neid tekib, saab katta nädalavahetusega,“ rääkis ta.

Tamur Tsäkko oma ettevõtlust kommenteerida ei soovinud. Lisaks osalusele OÜs Fringilla kuulub Tsäkkole 2013. aastal asutatud OÜ Kordon, mis majandusaasta aruande kohaselt tegeleb nõustamisteenuse pakkumisega e-kaubanduse valdkonnas. Kordoni mulluse majandusaasta aruande põhjal oli ettevõttel tänavu plaanis tutvustada oma tegevust Eestis ja lähiümbruses tegutsevatele e-poodidele ning aidata kaasa turvalisuse loomisele e-kaubanduses.

Lustireisid maksumaksja kulul ja kriminaalkaristus

Äripäev paljastas 2012. aasta märtsis maanteeameti toonase juhi Tamur Tsäkko lustlikud suusareisid riigiameti kulul. Koos Tsäkkoga reisis ka mitu tema alluvat.

Reiside ilmsiks tulles oli Tsäkko koos mitme peadirektori asetäitjaga sunnitud ameti maha panema.

Vaata videot, kuidas Äripäev Tsäkko toona vahele võttis.

Tamur Tsäkko Äripäevale pärast lustireisi tööle saabudes selgitusi andmas. Intervjuu toimus 2012. aasta märtsis.   Foto: Raul Mee

Lisaks lustireiside skandaalile karistati Tsäkkot hiljem kriminaalkorras ühe maanteeameti riigihanke tõttu. Riigikohus tunnistas ta 2014. aasta oktoobris süüdi omastamises ja karistas neljakuulise tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Samuti pidi Tsäkko maksma trahvi 3408 eurot.

Tsäkkot süüdistati selles, et ta lubas töövõtjal Loo-Maardu teelõigul hankedokumentides sätestatud ajutise liikluskorralduse 2+2 sõidurea asemel ehitada 1+1 sõidurea koos kindlustatud teepeenardega. Kuna sellise lubaduse andmine ei olnud seadusega kooskõlas ja ehitajale maksti seetõttu 33 668 eurot suurem summa, kui oli tegelike tööde maksumus, arvestades 1+1 sõidurea asemel 2+2 sõidurea liikluskorraldusega, tekitas Tsäkko süüdistuse kohaselt riigile suure varalise kahju.

Hetkel kuum