Kas selgus seaduse hind?

10. jaanuar 2017, 17:39
Reformierakonna uus juht Hanno Pevkur leiab, et see on iga ettevõtja otsus, miks erakondi toetab.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170110/NEWS/170119959/AR/0/AR-170119959.jpg

Ettevõtja Karli Lambot ütles erakondadele annetamise kohta, et parteidele raha andnud ettevõtjatele tehakse ebaõiglaseid etteheiteid. Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri sõnul ei selgunud täna seaduse hind.

Kaheksa suurettevõtjat annetasid enne aastavahetust parteidele kokku 800 000 eurot, iga ettevõtja jagas koalitsiooni kuuluvatele Keskerakonnale, Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale ja IRLile üle 28 000 euro ning opositsiooni jäänud Reformierakonnale 16 000 eurot, kirjutas Postimees. Ettevõtjate väitel on see tänutäheks kauaoodatud otsuste eest Eesti iibeprobleemi leevendamisel.

Reformierakonna värske esimees Hanno Pevkur, kes sai annetuse kohta teada Postimehest, leiab, et suurettevõtjate annetusega ei selgunud ühe seaduse hind.

„Kui vaadata Reformierakonna seisukohast, siis meie oleme küll alati raha ja poliitika lahus hoidnud. Meie programmid on põhinenud sellel, millesse usume,“ rääkis Pevkur ja lisas, et tähtis on, et oleks näha, kellelt on kui suur toetus tulnud. „Kui keegi tunneb, et erakond ajab õiget asja ja otsustab seetõttu erakonda toetada, siis on see olnud inimese vaba otsus.“

Vaba valik

Varem ei ole ettevõtjad oma toetust seostanud konkreetse otsusega. „See on olnud nende ettevõtjate otsus, et nad toetasid erakonda mingil põhjusel. Igaüks ise otsustab, mis on see põhjus, miks ta erakonda toetab,“ kostis Pevkur. Erakondade rahastamine on tema sõnul selge ja läbipaistev.

See, et praegune suurannetus jätab mulje, et annetused on varem tulnud poliitikute kindlate sammude eest, Pevkur ei nõustu. „Miks te selliseid paralleele tõmbate? Kui teil on soov, võtke välja erakondadele annetanud inimeste nimed ja küsige nende käest, miks nad on annetanud. Seda on võimalik teha, ei ole probleemi,“ vastas Pevkur.

Bigbanki omaniku Parvel Pruunsilla sõnul panustasid nad raha, sest hakati iibeprobleemi lahendama. Seaduse ostmisega tegu polevat.

Niisamuti rääkisid erakondade peasekretärid Delfile, et parteid ja ettevõtjad ei sõlminud kokkulepet, et kui valitsus tõstab peretoetusi, saabuvad ettevõtjatelt annetused.

Karli Lambot: tegemist on tundliku teemaga

Üks annetanud ettevõtja oli logistikaärimees Karli Lambot, kes ei olnud telefoni teel nõus teemat lahkama.

Järgneb vestlus ACE Logistics Groupi omaniku Karli Lambotiga.

On teil paar minutit aega?

Oleneb, mida te küsite. Kui sünnitoetuste kohta küsite, siis ma vastan ainult kirjalikult.

Miks see nii kujunenud on, et sellest rääkida ei taheta?

Väga lihtsasti öeldes tegemist on ju tundliku teemaga. Aga saatke mulle kirjalikult kõik.

Miks see tundlik teema on?

Nähakse ju võimalikku ohtu, et need inimesed, kes toetavad, tahavad veel midagi, mida nad välja ei ütle. Inimesed arvavad, et neile heidetakse tõenäoliselt seda ebaõiglaselt ette. Aga saatke kirjalikult, kuulge.

Hilisemas kirjalikus vastuses ütles Lambot, et raha ei saa panna kedagi sünnitama, küll aga annab 500 või enam eurot võimaluse teha teoks oma unistus neil peredel, kes kolmandat või enamat last on soovinud.

„Kui me praegu ühiskonnana ei üritagi demograafilist olukorda muuta, siis kümne aasta pärast pole enam palju teha. Rahalised annetused on tänu erakondadele, et nad on teema varasemast hoopis otsustavamalt üles võtnud. Eeldasime, et lisaks pälvib suurte rahaliste annetustega sündimuse probleem suuremat tähelepanu. Õnneks on nii ka juhtunud,” selgitas Lambot.

Küsimusele, miks peab väidet seaduse ostmisest ebaõiglaseks, vastas Lambot, et ilu on vaataja silmades. “Kui avalikkus ei pea erakondade niisugust rahastamist õiglaseks, siis erakondadel on võimalik kanda niisugused annetused riigituludesse või annetada omakorda tegelikele puudusekannatajatele. See otsus tuleb erakondadel endil teha.”

 

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. January 2017, 17:39
Otsi:

Ava täpsem otsing