Enicsi juht: natuke igatsen Reformierakonda

Enicsi juhi Jaanus Aali jutust tuleb välja, et ta peab uue valitsuse käitumist tormakaks.  Foto: Raul Mee
Marge Väikenurm • 20. jaanuar 2017 kell 12:45

Enicsi juht Jaanus Aal nimetab uue valitsuse käike kauboipoliitikaks ning on pensionisüsteemi muutmises pettunud.

Aal selgitas, miks ta uue valitsuse samme kauboipoliitikaks nimetab. „Tulime võimule ja hakkame hooga kõiki asju korraga muutma. See teeb ettevaatlikuks. Pikka perspektiivi ei oska ettevõtjana paika panna. Ei tea, millist maksukeskkonda kujundatakse. Pikem visioon on puudu,“ rääkis Aal.

Küsimuse peale, kas ta igatseb seega Reformierakonda, puhkes Aal esmalt naerma. „Natuke tunnen Reformierakonnast puudust, vähemalt oli nendega enam-vähem suund teada. Teine teema on, kas nad oleks pidanud julgemaid otsuseid tegema. Aga praegu on iga päev uus maksumuudatus. Lahmimine,“ kostis ta. „Ettevõtjad toovad lõpuks raha koju. See teeb meid ettevaatlikuks.“

Pensionisüsteemi muudatus talle ei meeldi. „Minule on see pettumus,“ kommenteeris Aal. „Mina ei oleks nii teinud. Nüüd on oht, et milleks maksta rohkem maksu? See ei ole nii mustvalge, aga põhimõtteliselt tüürib sinnapoole, et ei ole vahet, kui palju maksu maksan.“

Töötatud aja asemel on õigem hinnata, millist tööd on inimene teinud ja kui palju maksu tasunud, leiab ta. „Muidu on sotsialism, kus igaüks teeb vastavalt võimetele ja saab vastavalt vajadustele. Selline asi pikemas perspektiivis ei toimi,“ rääkis Aal. „Ettevõtjana ma saan järjest rohkem aru, et igaüks vastutab oma pensioni eest ise. Riigi toele loota ei saa. Minul ei ole teist pensionisammast, mul ei ole veendumustki, et see alles jääb.“

Aal ütles, et ise peab aktiivne olema. Ta on panustanud raha kinnisvarasse, avas kolmanda pensionisamba ja on investeerinud aktsiatesse. Ta lisas, et tema tutvusringkonnas mõeldakse pensionile vähe.

Hetkel kuum