Hanschmidt tahab osta teedeehitajat

Infortari üks omanik Ain Hanschmidt ei taha TREV-2 Grupi soetamisest rääkida enne, kui konkurentsiamet annab selleks loa.  Foto: Andres Haabu
Marge Väikenurm • 30. jaanuar 2017 kell 16:45

Infortar tahab osta teedeehitaja TREV-2 Grupi, plaan ootab konkurentsiametilt rohelist tuld.

„Kui enamusosaluse saame, siis võtame. Kui enamusosalust ei saa, siis ei võta,“ kommenteeris ostuplaani Infortari üks omanik Ain Hanschmidt, kes on teemast rääkides ettevaatlik. „Kunagi Estonian Airist ka rääkisime, et tahame ja ostame, aga pärast ei saanud. Ei taha enne ära sõnuda. Elu näitab, et ei saa varem seletama hakata.“

Kui konkurentsiamet lubab Infortaril teedeehitajast TREV-2 Grupist 87 protsenti omandada, ei ole see Infortari esimene samm ehitusvaldkonnas. Praegu kuulub Infortarile läbi Eesti Gaasi firma EG Ehitus, mis tegeleb peamiselt vee-, kanalisatsiooni-, sooja- ja gaasitorustike ehitamisega.

Küsimusele, kas Infortar on mõelnud raha panustada mõnda üldehitusega tegelevasse ettevõttesse, vastas Hanschmidt eitavalt. Kas sellele võiks mõelda, on Hanschmidti sõnul vara vastata. „Vara rääkida nendest asjadest. Ei oska praegu öelda.“

TREV-2 Grupi müük ei ole Nordeconi juhatuse esimehele Jaano Vinkile uudis. „Minu teada on TREV-2 investeerimispankurite käes, kes kindlasti on huvitatud müügist. See, et TREV-2 otsib ostjat nii seal- kui siinpool piiri, on turul juba varem teada olnud.“

Äripäeva arvutuste järgi võib enamusosalus Infortarile maksma minna 36 miljonit eurot, mida Hanschmidt ei kommenteerinud. Vinkil on  summast oma arvamus. „Müüjad on rohkem kui rõõmsad, kui nad tõesti saavad selle raha,“ ütles ta.

Nordecon sai samuti pakkumise, aga neil huvi ei ole. „Sealt ei ole midagi osta. Pole põhjust kulutada raha konkurendi ülesostmiseks, parem arendada oma ettevõtet. Eesti turul on teedeehitusettevõtteid piisavalt – see ei ole lihtne äri. Kasumit teenida on üksjagu keeruline,“ selgitas Vink. Muutused on toimunud ka Nordeconis: selle aasta jaanuaris ühinesid Nordeconi tütarfirmad Järva Teed ja Hiiu Teed ning Nordeconi teehoolde- ja tehnikadivisjon – uus firma kannab nime Tariston AS.

Lemminkäineni juhatuse liikme Tarmo Trei sõnul on järelikult TREV-2 Grupis perspektiivi. "Erinevad ettevõtted on kogu aeg ostetavad või müüdavad – sõltub hinnast. Infot, et Infortar huvi tunda võiks, me ei vallanud.”

TREV-2 Grupi omanike seas on investeerimisfond Baltcap Private Equity Fund, ettevõtte teine pool on Citibank Europe Plc. esindajakonto nimel.

Hetkel kuum