Äripäev • 7. märts 2017 kell 10:01

Ettevõtete võlad nelja aasta kõrgeimal tasemel

Ettevõtete võlad aina kasvavad.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Creditinfo Eesti ASi värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2016. aasta teisel poolel kasvasid hoogsalt ettevõtete võlasummad nii riigile kui ka äripartneritele vastavalt 49% ja 36%, jõudes viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele.

Ettevõtted on riigile võlgu kokku ligi 51,8 miljonit eurot. Maksuvõlad suurenesid pea kõikides sektorites, kuid enim kinnisvaraalases tegevuses (kolm korda), ehitussektoris (75%) ning haldus- ja abitegevuses (74%). Mediaankeskmine maksuvõla summa on tõusnud 2915 eurole, mis on viimase viie aasta kõrgeim.

Samuti tõusid hüppeliselt maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad, 73,7 miljoni euro tasemele. Maksehäirete summad kasvasid enim põllumajanduses, metsamajanduses ja kalapüügi sektoris (3,4 korda), mäetööstuses ja töötleva tööstuse (78%) ning ehitussektoris (48%). Mediaankeskmine maksehäire summa oli 1000 eurot.

Samal ajal võlgadega ettevõtete arvus suuri muutusi ei toimunud. Maksehäiretega ettevõtteid oli 2016. aasta teisel poolel pea sama palju kui aasta varem, 3,4% ehk 2843 aktiivset ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal tõusis 6,1%-le ehk riigile on võlgu 5097 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Kõige rohkem on äripartneritele võlgu olevaid ettevõtteid majutus- ja toitlustussektoris (6,7%), ehitus- (6,3%) ning veondus- ja laondussektoris (5,5%).

Kõrge krediidiriskiga ettevõtteid on Eestis 2017. aasta alguse seisuga 12,9%, mis on viimase kolme aasta kõrgeim näitaja. Aktiivse konkurentsi tingimustes võiks näitajat pidada heaks, kui see jääb 12–15% piiridesse, kuid ettevõtete kasumite kahanemise taustal on trend murettekitav.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Creditinfo (endise Krediidiinfo) maksehäireregistri ning maksu- ja tolliameti andmetel. Valimi suurus on 83 947 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. 

Hetkel kuum