Äripäev • 22. märts 2017 kell 5:35

Arvo Sarapuu lubab taanduda oma äridest

Arvo Sarapuu.  Foto: Raul Mee

Selleks et vältida süüdistusi endaga seotud ettevõtete teemal, tõmbub Tallinna abilinnapea ja Atko Grupi nõukogu esimees Arvo Sarapuu ettevõtlusest tagasi, andes kõigis ärides ohjad üle oma pojale, kelle nimi on ka Arvo Sarapuu.

„Mul on üle Eesti terve hulk ettevõtteid. See annab võimaluse väga paljudeks spekulatsioonideks, millel ei ole alust, aga ma ei pruugi seda isegi teada,“ ütles Sarapuu Postimehele.

„Selleks, et oleks klaar, et mina olen poliitikas ja ei ole äris ning et lõpetada igasugused spekulatsioonid, taandan ma ennast kõikidelt ärilistelt positsioonidelt,“ lisas ta.

Sarapuu kombinatsioonid

Tänane Eesti Ekspress aga kirjutab, et variisikute kaudu Tallinna prügiäriga seotud Arvo Sarapuu on alluvusel ja peresidemetel põhineva usaldusisikute võrgu pununud ka Tallinna Keskkonnaametisse. Sealsed ametnikudteevad Sarapuule sobivaid otsuseid.

Arvo Sarapuu valdab Eesti Ekspressi ajakirjaniku Mikk Salu sõnul kahel toolil istumise kunsti suurmeistri tasemel. Ühelt poolt on Arvo Sarapuu ärimees, ATKO grupi suuromanik ja nõukogu esimees. Samal ajal on Arvo Sarapuu ka poliitik ja Tallinna abilinnapea.

„Pealinna prügimajanduses sulanduvad need kaks rolli kokku,“ kirjutab Salu ja lisab, et Sarapuu ise armastab oma rolli pisendada fraasidega nagu „mina tegevjuhtimises ei osale“. Kuid Sarapuu on ATKO nõukogu esimees ja omanik ehk lõplik kasusaaja ning kokku saab täisuliku ringi. Ärimees Arvo, ATKO omanik, kelle asju ettevõtluses – nagu näha ka prügimajanduses – ajab ustav väimees Margo. Ja poliitik Arvo, kelle prügimajanduslikke korraldusi täidavad Arvole ustavad ametnikud.

Arvo Sarapuu Postimehele antud intervjuud saab lugeda siit ja Eesti Ekspressis ilmunud Mikk Salu lugu Arvo Sarapuu usaldusisikute võrgust siit.

Äripäev kritiseeris eile toimetuse juhtkirjas samuti Sarapuu huvide konflikti. "Arvo Sarapuu seotus pealinna prügiäriga on saamas Jüri Ratase valitsuse probleemiks, sest tegemist võib olla poliitilise korruptsiooniga," kirjutas Äripäev juhtkirjas "Peaminister Jüri Ratas, aga Arvo Sarapuu?".

Nende täna Postimehes ja Eesti Ekspressis ilmunud artiklite valguses soovib Äripäev toonitada, et äridest taandumine ei saa olla vormiline ja seetõttu oleks Sarapuu puhul mõistlikum, kui ta oleks teatanud hoopis poliitikast taandumisest ning astunud tagasi Tallinna abilinnapea ametist.

Hetkel kuum