Mait Kraun • 1. august 2017 kell 11:45

Enefiti kaevanduste käive kukkus koos põlevkivi hinnaga

Eesti Energia Estonia kaevandus.  Foto: Raul Mee

Eesti Energiale kuuluva Enefit Kaevanduste käive kukkus koos põlevkivi hinnaga, ärikasum ulatus aga pea 29 miljoni euroni.

Äripäeva infopanka jõudnud ettevõtte majandusaasta aruandest selgub, et põlevkivi kaevandamise ja kütuse tootmisega tegeleva Enefit Kaevanduste müügitulu vähenes eelmisel aastal 2 protsenti, 195,3 miljoni euroni. Ärikasum suurenes 1,3 miljoni euro võrra, 28,8 miljoni euroni.

Ettevõttes töötas eelmisel aastal keskmiselt 2240 inimest, võrreldes aasta varasemaga on seda 298 võrra vähem. Käive töötaja kohta kasvas 11 protsenti, 87 179 euroni. Keskmine brutotasu vähenes 4 protsenti ja oli 1384 eurot kuus.

Enefit Kaevandused tegeleb põlevkivi kaevandamisega (Narva karjäär ja Estonia kaevandus) ja selle müügiga tarbijatele.

Unknown body type: x-im/content-part infopank

Ettevõtte käibest moodustas 99 protsenti põlevkivi müük, ülejäänud käibes olid suurema osatähtsusega veoteenuse müük, killustiku, aheraine ja vanametalli müük.

„Põlevkivi käive on võrreldes eelmise perioodiga vähenenud 2 protsendi võrra, kuigi põlevkivi müük (nii tonnides kui ka energiaühikutes) on suurenenud 15 protsendi võrra. Müügitulu vähenes õli ja elektri turuhindade languse tõttu 2016. aasta esimeses pooles. Aasta keskpaigas taastusid aga nii õli kui ka elektri turuhinnad,“ kirjutas ettevõte oma tegevusaruandes.

Lisaks otsustas valitsus alates juulist rakendada paindlikku põlevkivi ressursi maksustamist. Madalam ressursitasu vähendas põlevkivi tootmise omahinda ja sellest tulenevalt ka müügihinda, kirjutas ettevõte.

Enefit Kaevanduste ainuaktsionär on Eesti Energia. Mullu ettevõttest dividende ei võetud. Aasta varem maksti firmast välja 18,5 miljonit eurot.

Põhjalikumalt saab tutvuda firma majandustulemustega Äripäeva infopangas.

Hetkel kuum