Äripäev • 15. september 2017
Jaga lugu:

Põhja-Korea tulistas välja järjekordse raketi

Rakett  Foto: EPA

Lõuna-Korea ja Jaapan teatasid eile hilisõhtul, et Põhja-Korea tulistas pealinna Pyongyangi lähistelt välja raketi, mis lendas üle Jaapani.

See on teine selline juhtum viimastel nädalatel, vahendas BBC. Jaapani valitsuse hinnangul on tegemist äärmiselt tõsise julgeolekuohuga.

USA välisminister Rex Tillerson mõistis raketikatsetuse hukka ja pidas osaliselt vastutavaks Põhja-Korea majandusliitlasi Hiinat ja Venemaad. Välisminister ütles, et Hiina ja Venemaa peavad sündmusele reageerima. Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles, et Jaapani ei kavatse sellist provokatiivset tegevust tolereerida.

Raketikaar aina pikem

Lõuna-Korea andmetel lendas rakett 770 kilomeetri kõrgusele ja jõudis lennata 3700 kilomeetrit ning siis kukkus Hokkaido merre. Eelmine 29. augustil teele saadetud Põhja-Korea rakett tõusis 550 kilomeetri kõrgusele ja jõudis 2700 kilomeetri kaugusele väljatulistamise kohast. Mõlemad raketid kukkusid merre ligi 2000 kilomeetri kaugusel Jaapani rannikust.

ÜRO Julgeolekunõukogu korraldab täna erakorralise istungi Põhja-Korea raketistardi tõttu. Esmaspäeval kehtestas julgeolekunõukogu Põhja-Koreale sanktsioonid, mis piiravad naftaimporti ja keelavad tekstiiliekspordi.

USA-le kuuluv Guami saar, mida Põhja-Korea oma varasemate väidete järgi sihib, asub Pyongyangist 3400 kilomeetri kaugusel, olleks seega juba viimasele raketile kättesaadavas kauguses.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum