Äripäev • 14. november 2017 kell 10:28

Tõniste kaalub alkoholiaktsiisile piduri tõmbamist

Rahandusminister Toomas Tõniste  Foto: Andras Kralla

Rahandusminister Toomas Tõniste sõnul kaalub ta võimalust teha ettepanek jätta veebruari plaanitud alkoholiaktsiisi tõus ära.

IRLi kuuluv Tõniste ütles teisipäeval ERRile, et alkoholiaktsiisi laekumine oktoobris vastab rahandusministeeriumi suveprognoosile, mille alusel on koostatud järgmise aasta eelarve, kuid ta jälgib edasisi laekumisi.

"Kuna aktsiiside tõus on saavutanud piiri, kus mõjutab ja on juba mõjutanud majanduse struktuuri negatiivses suunas - piirikaubandus lõunas, Soome turistide vähenenud ostud, väikepoodide mured ja nii edasi - siis kaalun ka võimalust teha ettepanek aktsiisitõus veebruari alguses ära jätta," rääkis rahandusminister portaalile.

Ka IRLi esimees Helir-Valdor Seeder märkis, et alkoholiaktsiisi tõusu teemal tuleb kindlasti arutelusid, kuid praegu on raske öelda, milles suudetakse kokku leppida ja millised on tegelikud võimalused riigieelarve ja eelarvestrateegia kontekstis.

"Sinna on jäänud väga vähe aega, see on väga suur ja põhimõtteline küsimus, aga võin seda küll kinnitada, et arusaam vähemalt IRLi seisukohast - ma ei saa rääkida sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna eest - on küll olemas, et mõistlik piir alkoholiaktsiisi puhul on kindlasti juba ületatud," ütles Seeder.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Alkoholipoliitika enda südameasjaks võtnud sotsiaaldemokraatide liidrist tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles enda poolt Äripäevale kommentaariks, et aktsiisipoliitika eest vastutab rahandusministeerium koos maksu- ja tolliametiga.

Kõik senised aktsiise puudutavad otsused on valitsus teinud rahandusministri ettepanekul, tuginedes rahandusministeeriumi prognoosidele, tõdes Ossinovski. "Kui prognoosid on vahepealse ajaga muutunud, siis kahtlemata tahab valitsus nendega tutvuda," rääkis sotside juht.

Hetkel kuum