Äripäev • 14. detsember 2017 kell 13:23

Soome alkoostjate tee viib Lätti

Läti lipp.  Foto: Reuters/Scanpix

Eesti õlleaktsiisi tõus pole vähendanud soomlaste reisidelt kaasa toodud alkoholi kogust, küll aga on osa oste Lätti suunanud, selgub laevadel tehtud küsitlustest.

Soome õlletootjate liidu teatel on aktsiisitõus suunanud reisijaid tegema oste rohkem laevast, vahendab Kauppalehti.

„Eesti tõstis suvel õlle aktsiisi 70 protsenti, aga Eesti ja Soome aktsiisi erinevus on endiselt märkimisväärne, sest Eesti lähtehind oli Soome omast palju madalam. Eesti õlleaktsiis on endiselt Soome omast palju madalam. Eesti saab kasu ka madalamast käibemaksust ja pandipakendi hinnast,“ andis liit teada.

Aktsiisitõus pole soomlaste välismaal tehtud alkoholioste vähendanud, lihtsalt osa oste tehakse Eesti asemel nüüd Lätis. „Lätis on õlle aktsiis vähem kui kuuendik Soome omast. Suvekuudel Soome ja Eestit sõitnud laevadel oli 37 protsenti alkoholi ostetud mujalt kui Eestist või laevalt,“ märkis liit.

Liit andis teada, et Eesti ja Soome piiril on viimase kahe aastaga uksed avanud pea 20 alkoholipoodi.

Hetkel kuum