Välisinvesteeringute kasvu tagant paistavad NATO kõrvad

Korrelatsioon NATO vägede kohalolu ja välisinvesteeringute kasvu taga võib olla suurem, kui esmapilgul tundub.  Foto: Andres Haabu / Äripäev
Urmo Andressoo • 21. detsember 2017 kell 9:45

Välisinvesteeringud Eestisse on kasvanud. Oma panus sellesse võib olla ka siia paigutatud NATO sõduritel, kirjutab Bloomberg.

Pärast Ukraina sõja puhkemist 2014. aastal vähenesid välisinvesteeringud Eestisse pea kolm korda. Näiteks investeeriti teiselt poolt piiri Eestisse 2014. aastal üle 600 miljoni, kuid 2015. aastal juba nõks üle 200 miljoni euro.

Tänavu on välisinvesteeringud roninud taas Ukraina sõjale eelnenud tasemele. Kümne kuu eest tugevdas NATO enda kohalolu regioonis ning Leedu rahandusministri Vilius Sapoka sõnul on see kindlasti mõjutanud investeeringute taastumist. „Me nüüd eeldamegi tugevamat investeeringute sissevoolu,“ ütles ta.

Tõendeid USA sõdurite kohalolu ja majandusliku heaolu vahel leiab ka 2011. aastal avaldatud uuringust, vahendab Bloomberg. 1950–2000 aastaid uurinud teadustöös leiti, et riikides, mis on 20. sajandi teisel poolel pääsenud USA „turvavihmavarju“ alla, on välisinvesteeringud märgatavalt kasvanud.

„USA sõdurite turvagarantii on tugev signaal välisinvestoritele. Rahvusvaheliste ettevõtete jaoks on see oluline tegur, kui nad valivad, kuhu kapitali paigutada,“ tõdesid uuringu autorid.

Lisaks Eestile on investeeringute kasvu tajuda ka Leedus, kus on uute esinduste ja tehaste avamisest teavitanud näiteks reisiportaal Booking.com, Rootsi telekomhiid Telia ning Saksa autoosade tootja Continental AG.

Hetkel kuum