• Jaga lugu:

  Millal on korteriühistu otsused tühised?

  Uuest aastast hakkas kehtima uus korteriomandi- ja -ühistuseadus.Foto: PantherMedia/Scanpix

  Jaanuarist jõustunud uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus toob ühistute töösse mitu muudatust, millest olulisemad puudutavad korteriühistu otsuste kehtetuks tunnistamist.

  "Ühistute kohtus esindamise põhjal võin kinnitada, et üldkoosolekutega seotud vaidlusi tuleb sagedasti ette," nendib Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi pressiteate vahendusel. "Uus seadus toob mitmeid muudatusi."
  Seaduse § 29 lõikes 1 on öeldud, et kui korteriomanike üldkoosoleku kokkukutsumisel on oluliselt rikutud seaduse, korteriomanike kokkuleppe või põhikirja nõudeid, ei ole koosolek õigustatud otsuseid vastu võtma - välja arvatud juhul, kui koosolekul osalevad või on esindatud kõik korteriomanikud. Sellisel koosolekul tehtud otsused on tühised, kui korteriomanikud, kelle suhtes kokkukutsumise korda rikuti, otsust heaks ei kiida.
  Sama seadusesätte lõige 2 märgib, et korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse kohtus hagita menetluses. Muus osas kohaldatakse tsiviilseadustiku üldosa seaduses juriidilise isiku organi otsuse kehtetuse kohta sätestatut samas paragrahvis sätestatud erisustega. "See on uus põhimõte, mille kohaselt organi otsuse kehtetuks tunnistamise ja tühisuse tuvastamise nõue lahendatakse hagita menetluse õiguslikus regulatsioonis, varem allus see vaidlus hagilise menetluse regulatsioonile," märgib Mardi.
  Nõudel lühem aegumistähtaeg
  Uue seaduse kohaselt on korteriühistu organi otsuse kehtetuks tunnistamise nõude esitamise tähtaeg 60 päeva otsuse vastuvõtmisest arvates varasema 90 päeva asemel. "Samuti hakkab aegumistähtaja kulg jooksma otsuse vastuvõtmisest, mitte otsuse teadasaamisest nagu see varem oli," märgib Mardi.
  Kõnealuse paragrahvi lõige 4 kohaselt võib kohus huvitatud isiku taotlusel ennistada kõnealuse paragrahvi lõikes 3 nimetatud tähtaja. Ennistamisele kohaldatakse tsiviilkohtumenetluse seadustikus seaduses sätestatud menetlustähtaja ennistamise kohta sätestatut.
  "See tähendab, et korteriühistu otsust vaidlustada soovivale isikule tuleb üldkoosoleku protokoll teatavaks teha, vastasel juhul on tal õigus taotleda kohtult aegumistähtaja ennistamist, sest ilma organi otsust teadmata ei ole võimalik nõuet kohtus maksma panna. Seega on ülioluline, et üldkoosoleku otsused on 14 päeva jooksul koosoleku toimumisest protokollitud ja liikmetele teatavaks tehtud," selgitab Mardi.
  Kohus võib määrata juhatusse asendusliikme
  Vajadusel peatab kohus menetluse ajaks nii vaidlustatud otsuse kehtivuse ja keelab samasisulise otsuse vastuvõtmise kui ka olemasoleva juhatuse liikme ametiseisundi kehtivuse ja määrab korteriühistule juhatuse asendusliikme.
  "Siin on oluline teada, et kohtul on õigus keelata samasisuliste otsuse vastuvõtmine, mida võib kasutada nn. nipitamiseks, sest vastasel korral peaks iga uut otsust pidevalt vaidlustama. Teine oluline asjaolu on vaidlus juhatuse liikmete vahel - kohtul on õigus määrata juhatuse asndusliige vaidluse lõppemiseni, et ühistu igapäevane esindusõigus ja majandustegevus oleks tagatud."
  Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL)  asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Eesti Korteriühistute Liitu kuulub üle 1400 korteriühistu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hinna müütidega lehvitavad poliitikud ähvardavad meie kõigi tuleviku tuksi keerata
Kütuse maailmaturuhindade kõikumist ei saa tasandada rohepoliitika väljalülitamisega ja elektri hinna tõusu toel müütidega lehvitavaid poliitikuid kuulama jäädes teeme karuteene ainult iseendale, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.
Kütuse maailmaturuhindade kõikumist ei saa tasandada rohepoliitika väljalülitamisega ja elektri hinna tõusu toel müütidega lehvitavaid poliitikuid kuulama jäädes teeme karuteene ainult iseendale, kirjutab Äripäeva ajakirjanik Kristjan Pruul.
Kes märkisid kõige aktiivsemalt Tallinki aktsiaid? Norra naftafond taastas osaluse
Tallinki uute aktsiate märkimisel osalesid nii tuntud ettevõtjad, Tallinki suurimad omanikud kui ka pankade pensionifondid. Oma osaluse on viimase kuu ajaga taastanud ka Norra naftafond.
Tallinki uute aktsiate märkimisel osalesid nii tuntud ettevõtjad, Tallinki suurimad omanikud kui ka pankade pensionifondid. Oma osaluse on viimase kuu ajaga taastanud ka Norra naftafond.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Ühtne Venemaa on Vene valimistel liikumas võidu suunas
Venemaal toimuvatel riigiduuma valimistel on Ühtne Venemaa liikumas võidu suunas, vahendab Reuters.
Venemaal toimuvatel riigiduuma valimistel on Ühtne Venemaa liikumas võidu suunas, vahendab Reuters.