„Olen oma tööd teinud tohutu kirega“

Foto: Terje Lepp
Kristel Härma • 5. veebruar • 3 min
Jaga lugu:

Eesti toidu edendaja Sirje Potisepp tõdes, et on teinud enda tööd tohutu kirega ja tal on äärmiselt hea meel, et seda hinnatakse.

„Mina ei saa kurta, et minu tööd ei oleks märgatud. Minul on pigem vastupidi: mul on juba olemas põllumajandusministeeriumi hõbedane teenetemärk, mul on olemas kaubandus-tööstuskoja aumärk. Nüüd on siis väärikaim ja suurim tunnustus,“ rõõmustas Eesti Toidutööstuse Liidu juht Sirje Potisepp. President Kersti Kaljulaid tunnustab teda Valgetähe V klassi teenetemärgiga ettevõtluse edendamise eest.

Potisepp tõdes, et ta on tunnustuse üle äärmiselt uhke ja peab seda tunnustuseks kogu toiduainetööstuse sektorile. „Ma lihtsalt olen sündinud sellise inimesena, et ma olen oma tööd teinud alati tohutu kirega, panustanud sinna kogu oma hinge ja mul on äärmiselt hea meel, et seda on osatud hinnata ja tähele panna,“ rääkis ta.

Ta lisas, et näeb oma töö tulemusi läbi uuringutulemuste, kus eestimaisuse eelistamine on läbi kampaaniate tõusnud. „See kõik on kandnud vilja! Uskumatu, aga Eesti toidu eelistamine ei ole iseenesest mõistetav. Kahjuks ei ole. Me peame sellest kogu aeg rääkima, me peame seda inimestele kogu aeg meelde tuletama.“

Sektori käekäik läheb päriselt korda

Potisepp rõhutas, et talle läheb päriselt korda, kuidas sektoril läheb, sest teab kui raske on ettevõtet üles ehitada ja töös hoida. „Ma tean, kui raske on hommikul minna tööle, vaadata inimestele silma ja pakkuda neile tööd olukorras, kus tegelikult tööd ei ole pakkuda. See on kõik mulle väga hästi teada,“ rääkis ta ja lisas, et see on talle teada Remedia alkoholiäri ülesehitamisest.

„Ma tean väga hästi, mis tähendavad valimised. Kogu aeg olid valimised, kogu aeg olid aktsiisid. Aga sellist põrgut, nagu oli eelmine aasta, pole veel olnud, kui kõiki makse lausa tahetakse tõsta. Ja kõik need ju lähevad üle toidu- ja joogihindadesse,“ väljendas ta oma praegust suurimat muret.

Potisepp tõdes, et tema eesmärk on, et joogi- ja toidutööstus pidevatest maksumuudatustest eluga välja tuleks. Ta lisas, et me oleme juba pannud meie ettevõtted ebavõrdsesse olukorda nii siseturul kui välisturgudel. „Kui teiste riikide ettevõtetel sarnaseid makse ei ole, siis on see puhas konkurentsi ja hinna küsimus. Kõik läheb hinda, hinnad muutuvad kallimaks. Me teame, et Eesti toiduained on niikuinii suhteliselt kallimad võrreldes mõnede importtoodete ja tootjatega, kus mahud on suured ja kus põllumajandustoetused on suuremad kui meil.“

Ta rõhutas, et hind on Eestis toiduainete puhul väga oluline argument, eriti kui pea neljandik elanikke elab vaesuse piiril. „Me ei saa ülevalt Toompealt mõelda ja teha jalga kõlgutades otsuseid, mis tegelikult mõjutavad meie inimeste elu märksa rohkem.“ Seega on Potisepa soov poliitikutele, et maksudega ei tasu mängida ja tuleb leida inimesed, kes teeksid enne otsuste väljakäimist kas või kolm arvutustehet.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt