• Jaga lugu:

  Prantsusmaa streigib uuenduste vastu

  Protestijad täna Marseille's.Foto: SIPA

  Prantsusmaal toimuvad täna streigid, kus protesteeritakse president Emmanuel Macroni uuendusprogrammi vastu, rohkem või vähem häiritud on raudtee- ja lennuliiklus.

  Suletud on ka koole ja lasteaedu ning arvatavalt puudutab streik ka haiglaid, raamatukogusid ja teisi avalikke asutusi, vahendab Helsingin Sanomat AFP teadet. Agentuuri teatel on üle kogu Prantsusmaa kavandatud 140 streiki ja meeleavaldust. 
  On kulunud vaid kümme kuud sellest, kui Macron 66 protsendi rahva toetusega presidendiks valiti. Nüüd on rahvas, või vähemalt selle ametiühingusse kuuluv osa, protestimarsil.
  Meeleavalduste põhjus on Macroni auahne eesmärk riiklikku sektorit koomale tõmmata. Plaan on kahandada avalikku sektorit 120 000 töökoha võrra aastaks 2022 ja muuta palgataset nii, et töötatud aastate eest makstava lisatasu asemel makstaks boonust oskuste järgi.
  Ueenduse peamise vastuseis tuleb raudteelt, kus on plaanis kaotada eluaegne vallandamiskaitse ja 50 aastaselt pensionile mineku õigus.
  Tänasel meeleavalduses osaleb seitse ametiühingut, raudteel on proteste kavandatud juuni lõpuni välja. Täna on rongiliiklus eriti piiratud ja pariisi lendudest on tühistatud iga kolmas.
  Emmanuel Macron ei võta streikide suhtes suurt midagi ette. Tema valiti selleks, et ta muutusi teeks. Eelmisel nädalal kommenteeris ta olukorra teravnemist Twitteris nii: Tahame muutust, aga protestime muudatuste vastu – selline see Prantsuse paradoks on.“
  Tema sõnul on avaliku sektori kõhnumiskuur möödapääsmatu, et Prantsusmaa saaks eelarve tasakaalu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Metallid kukkusid halvimasse kvartalisse pärast eelmist finantskriisi
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Soome tarbijate usk tulevikku varises kokku
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim logistika-, metalli- ja puidusektorit
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.