Äripäev • 7. mai 2018 kell 11:16

VKG käive rühkis ülesmäge

VKG  Foto: Eiko Kink

Petroteri põlevkiviõlitehaste hea töökindlus ja nafta hinna tõus maailmaturul aitasid Viru Keemia Grupi majandusnäitajatel esimeses kvartalis korralikult tõusta.

Kontserni käive suurenes eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes 11 protsenti, moodustades 49,5 miljonit eurot. Kõik kolm Petroteri tehast töötasid esimeses kvartalis 90 protsenti ajast ja märtsis koguni 99 protsenti.

Kolme kuuga toodeti üle miljoni tonni tonni kaubapõlevkivi ning sisuliselt on Ojamaa kaevandus saavutanud maksimaalse lubatud võimsuse, mis võimaldab tagada käigusolevate tootmisüksuste varustamise toorainega 90 protsendi ulatuses, teatas ettevõte.

 

Õli toodeti aasta algul 7 protsenti rohkem kui mullu ehk 147 000 tonni. Põlevkiviõlitehaste tõrgeteta töö kasvatas põlevkivigaaside mahtu, mille ümbertöötlemisel toodeti 101 gigavatt-tundi elektrienergiat ehk tervelt 19 protsenti enam kui eelmisel aastal samal perioodil.

Keskmisest külmem ilm ja müük tööstustarbijatele kasvatasid väljastatava soojusenergia mahtu 9 protsenti. Selgelt on kasvanud nõudlus põlevkiviõli tootmisel tekkiva fenoolvee ümbertöötlemisel saadavate peenkeemiatoodete järele, mille müügimaht kasvas 200 protsenti.

Investeeringud arendusprojektidesse olid esimeses kvartalis tagasihoidlikud kuna mitmed projektid on alles ettevalmistusfaasis. Maikuus plaanitakse käivitada viimase aasta suurim arendusinvesteering, milleks on 6,5 miljonit eurot maksnud tsirkulatsioonõlide puhastamise projekti esimene etapp. Sellega kaasnevalt suureneb õlitehaste aastane tootmisvõimsus 25 000 tonni võrra.

Lisaks hakkab alates juunist Eesti Energia kontsern tarnima VKG-le tükipõlevkivi, mille tulemusena saame käivitada ühe kahest seni konserveerituna seisnud Kiviter-tehnoloogial töötavast vabrikust. Kokku on oodata kaubaõlide toodangu kasvu veel 10-15 protsenti.

Hetkel kuum